Uw netvlies (of retina) is een dun laagje dat achter in het oog de binnenkant van uw oog bekleedt. Dit laagje is heel gevoelig voor licht. Het netvlies bestaat uit speciale cellen die we fotoreceptoren noemen. De fotoreceptoren vangen licht dat in het oog terecht komt op als beelden en zetten deze beelden om in elektrische signalen. De elektrische signalen gaan vervolgens via de oogzenuw naar de hersenen. De hersenen maken hiervan het beeld dat wij zien.
Er zijn twee soorten fotoreceptoren: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes werken als het buiten licht is, of als er genoeg lampen branden. Dan zien we kleuren en de details recht voor ons. De meeste kegeltjes zitten in het midden van het netvlies: de macula (gele vlek). Lezen en gezichten herkennen is werk van de macula. Met de staafjes kunnen we dingen in het donker zien, en dingen in onze ooghoeken. Maar met staafjes kunnen we geen details en kleur zien. Daarom kunnen we in het donker niet lezen of gezichten goed herkennen en zien we ’s nachts alles in grijs.
Hoe kan ik problemen aan mijn netvlies krijgen?
Het netvlies is een dun laagje, dat op verschillende manieren kan beschadigen. Bijvoorbeeld na een ongeluk of als door veroudering het glasvocht loslaat van het netvlies. In Het Oogziekenhuis Rotterdam werkt een aantal oogartsen die superspecialist van het netvlies zijn.