Graves’ Orbitopathie (GO)

Graves’ Orbitopathie, afgekort GO, is een oogziekte die voorkomt bij de ziekte van Graves. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Deze zorgt meestal voor een te hard werkende schildklier, maar kan ook klachten aan de ogen geven. Binnen de oogkas (orbita) raken dan spieren, vet en de traanklier ontstoken. Van de 5 patiënten met de ziekte van Graves krijgt ongeveer 1 patiënt ook GO.

Oorzaken van Graves’ Orbitopathie (GO)

Graves’ Orbitopathie (GO) is een auto-immuunziekte, dat betekent dat er een afweerreactie (ontsteking) optreedt tegen eigen weefsels, zoals tegen vet, spieren en de traanklier in de oogkas. Meestal komt GO voor bij de schildklierziekte van Graves. De schildklier luistert dan niet naar de besturing van de hersenen en maakt te veel hormonen. Als de schildklier te hard werkt, geeft dit klachten als een snellere hartslag, trillende handen en veel zweten. We weten inmiddels ook dat roken de ziekte van Graves en GO kan verergeren. Het is dus verstandig hiermee te stoppen.

Symptomen van Graves’ Orbitopathie (GO)

Bij GO ontstaan er ontstekingen in de oogkas. De symptomen die u kunt ervaren zijn:

Sommige symptomen van GO kunnen, als ze ernstig zijn of lang duren, blijvende schade veroorzaken aan uw zicht. Dit komt gelukkig heel erg weinig voor en alleen als:

  • de oogzenuw door de ontstoken en verdikte oogspieren klem komt te zitten in de oogkas en dit lange tijd duurt. U ziet dan steeds slechter.
  • de ogen niet goed meer dichtgaan omdat de oogleden te ver teruggetrokken zijn en de ogen uitpuilen. Het hoornvlies droogt dan uit en raakt beschadigd.

Dr. A.D.A. (Dion) ParidaensTip van de oogarts

"Door de oogproblemen bij GO en een te snel werkende schildklier kunt u veel klachten krijgen. Contact met lotgenoten kan dan erg prettig zijn. Dit kan via de Schildklier Organisatie Nederland (SON). Regelmatig zijn vrijwilligers vanuit de SON aanwezig bij inloopspreekuren in het Orbitacentrum."

Dr. A.D.A. (Dion) Paridaens

Behandelingen

Heeft u Graves’ Orbitopathie? Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunnen wij deze oogziekte stap voor stap behandelen. Een behandeling van GO kan maanden tot jaren duren. Hoe lang het precies duurt totdat u genezen bent, ligt aan de ernst van uw klachten. Bij de behandeling van Graves’ Orbitopathie werken onze oogartsen samen met endocrinologen (hormoonspecialisten) van het Erasmus MC. Uit deze samenwerking is het ‘Schildkliercentrum Rotterdam’ ontstaan. Daarnaast werken we nauw samen met Schildklier Organisatie Nederland (SON). Zij zijn ongeveer 1 keer in de maand in Het Oogziekenhuis aanwezig om uw vragen over Graves’ Orbitopathie te beantwoorden.

De verschillende behandelingen bij Graves’ Orbitopathie voeren wij in een vaste volgorde uit. Wij behandelen op deze manier, omdat de ene stap de volgende beïnvloedt. Welke stappen er precies nodig zijn, hangt af van uw ziektebeeld. In overleg maken wij een behandelplan voor u op maat.

Graves’ Orbitopathie (GO)

De ziekte van Graves kan ook klachten aan de ogen geven. Dit noemen we Graves’ Orbitopathie of GO. Deze oogziekte van Graves geeft klachten als uitpuilende ogen, dubbelzien en slechter zicht. De behandelingen hiervoor voeren wij zoveel mogelijk in...

Onderzoeken

Heeft u Graves’ Orbitopathie? Dan bekijken de verschillende specialisten uit ons behandelteam hoe ernstig uw klachten zijn. De endocrinoloog onderzoekt uw bloed, de oogarts en de orthoptist uw ogen. Samen met u stellen wij daarna een passend behandelplan op.

Een foto maken
De medisch fotograaf maakt een foto van de ogen en het gezicht.

CT-scan maken
U kunt worden verwezen naar het Erasmus MC voor het maken van een CT-scan van de oogkas.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda