In januari 2022 bestaat het Optometristencentrum 1 jaar! Benieuwd naar wat we in het Optometristencentrum allemaal doen? Optometristen Bas Moerkerken en Henriëtte Oudenes-Klem vertellen enthousiast over hun werkzaamheden bij het Optometristencentrum aan de Haringvliet 72. Ook zijn patiënten aan het woord over hun ervaringen.
De komst van het Optometristencentrum
In Het Oogziekenhuis Rotterdam was het voor de opening van het Optometristencentrum erg druk. Al onze glaucoom- en netvliespatiënten werden toen onderzocht door zowel oogartsen als optometristen. Deze dubbele controle door oogartsen en optometristen is bij stabiele patiënten – patiënten die geen verandering in hun zicht hebben - eigenlijk niet nodig. Dat kunnen onze optometristen prima zelf beoordelen. Daarom worden onze stabiele patiënten sinds januari doorverwezen naar het Optometristencentrum, waar ze door optometristen onderzocht worden. Met de opening van het Optometristencentrum is er op de afdelingen ook meer ruimte voor specialistische zorg (bijvoorbeeld voor operaties of specifieke onderzoeken).
Wat doen onze optometristen?
Henriëtte Oudenes-Klem werkt al bijna negen jaar bij Het Oogziekenhuis. Ze vertelt: “In het Optometristencentrum werken we met optometristen die al behoorlijk wat vlieguren hebben en die weten wat onze werkwijze is. We zijn iedere maandag en donderdag aanwezig en staan met z’n tweeën klaar voor de patiënten; zo’n kleine 50 patiënten per dag.” De meeste werkzaamheden van de optometristen in het Optometristencentrum zijn hetzelfde als in Het Oogziekenhuis. Bas Moerkeren –inmiddels drie jaar werkzaam bij Het Oogziekenhuis – vult aan: “We werken in hetzelfde dossier, met dezelfde apparatuur en dezelfde procedures als in Het Oogziekenhuis.”
Toch zit er een verschil in welke zorgspecialisten er bij het onderzoek van de patiënt betrokken zijn. “In Het Oogziekenhuis komen patiënten helemaal voorbereid bij de optometrist, omdat ze daarvoor al door andere collega’s zijn onderzocht. In het Optometristencentrum doen we al deze onderzoeken zelf. We meten de gezichtsscherpte en oogdruk en maken scans van de oogzenuw of van het netvlies. We kijken altijd naar het geheel en vergelijken dat met voorgaande onderzoeken. Daarna bepalen we of het oog stabiel is”, aldus Henriëtte. “Zo nodig hebben we (digitaal) overleg met de oogarts”, vult Bas aan.
Dat de controle door 1 optometrist wordt uitgevoerd heeft patiënt Lodder ook gemerkt. Ze vertelt: “Bij het Optometristencentrum hoef ik me niet steeds bij een andere balie of kamer te melden voor onderzoek. Ik meld me hier 1 keer aan en ik word direct – door dezelfde optometrist – geholpen. Dit is veel sneller en dat is erg fijn.”
Tevreden verhalen
Al met al is de komst van het Optometristencentrum goed nieuws voor onze patiënten, oogartsen en optometristen. De heer en mevrouw Koote zijn tevreden patiënten en vertellen: “Het is voor ons de tweede keer dat we bij het Optometristencentrum komen. We worden hier goed geholpen: de optometristen zijn vriendelijk en meedenkend.” Bas vertelt over zijn werk bij het Optometristencentrum: “Het leuke is dat je alles zelf mag doen. Daarnaast is het fijn dat je over het algemeen patiënten ziet waarmee het dus goed gaat.” Henriëtte zegt: “Het is erg leuk. Er is veel afwisseling en uitdaging. Je werkt hard en daar krijg je een hoop voor terug.”