Oorzaken van glaucoom
Bij glaucoom is de oogdruk te hoog. Hiervoor zijn meerdere oorzaken:
- open-kamerhoek glaucoom: De afvoer (trabekelsysteem) van het kamerwater werkt minder goed. De afvoer is wel toegankelijk maar inwendig verstopt (figuur 2) ;
- nauwe- of gesloten-kamerhoek glaucoom: De afvoer is niet bereikbaar omdat de iris deze afsluit (figuur 3);
- het zit in de familie (erfelijkheid)
- een ongeluk aan het oog;
- een oogoperatie;
- sommige medicijnen;
- aangeboren glaucoom.
Symptomen van glaucoom
Bij glaucoom is de oogdruk te hoog. De oogdruk is te hoog wanneer die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. Hoe hoger de oogdruk (bij herhaling gemeten), hoe groter de kans op schade. Door de schade aan de oogzenuw, wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam, maar blijvend, beschadigd. Daardoor wordt bij glaucoom uw gezichtsveld steeds kleiner. Het is dan net of u door een koker kijkt. Vaak merkt u in het begin niet dat u glaucoom heeft. Uw gezichtsveld wordt wel kleiner, maar uw hersenen verzinnen het missende beeld erbij. U merkt dit vaak pas bij onderzoek door een oogarts. Bij vergevorderde glaucoom wordt ook de scherpte van het zicht aangetast. Als glaucoom niet wordt behandeld, kunt u uiteindelijk blind worden.
Tip van de oogarts
Glaucoom is erfelijk. Als u glaucoom heeft, bestaat er een kans dat uw kinderen, broers of zussen ook glaucoom krijgen. Wij raden hen aan om vanaf hun 40ste regelmatig naar de oogarts te gaan.
Behandelingen
Bij verdenking op glaucoom heeft u niet altijd direct een behandeling nodig. Onze oogartsen controleren goed of uw oogdruk zo hoog is, dat schade aan de oogzenuw bij u kan ontstaan. Dan zetten wij een behandeling in. Oogschade bij glaucoom is blijvend en kunnen wij niet herstellen. Wel kunnen wij verdere schade aan de oogzenuw vertragen of stoppen. Daarom is het erg belangrijk dat wij glaucoom al in een vroeg stadium opsporen. In onze behandelingen gebruiken wij de nieuwste technieken. Welke behandeling het beste bij u past, bespreekt u met uw oogarts.
Wij behandelen glaucoom op 3 verschillende manieren: met medicijnen, een laserbehandeling of een operatie. Soms combineren wij verschillende behandelingen voor het beste resultaat.
Glaucoomoperatie met drainage-implant
Glaucoomoperatie: trabeculectomie
Laserbehandeling bij glaucoom
Oogdrukverlagende oogdruppels (en/of tabletten) bij glaucoom
Onderzoeken
Onze specialisten onderzoeken de oogdruk, de oogzenuw en het gezichtsveld van uw oog heel precies op tekenen van glaucoom. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.