Wetenschappelijk onderzoek
Het Oogziekenhuis loopt al jaren voorop in het leveren van de beste oogzorg. Om ook in de toekomst de beste oogzorg te kunnen bieden, blijven we innoveren. Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel voor deze vernieuwing. Dit onderzoek gebeurt bij het onderzoeksinstituut van Het Oogziekenhuis Rotterdam, het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.). Daarbij kijken we verder dan oogheelkundig onderzoek alleen. Het onderzoeksinstituut heeft in het binnen- en buitenland ook belangrijke samenwerkingspartners buiten de oogzorg. Bijvoorbeeld met andere medische specialisaties in ziekenhuizen als het Erasmus MC, een samenwerking met technische universiteiten als de TU Delft of projecten met innovatieve bedrijven. Zo wordt de beste oogzorg steeds beter.
Het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.) van Het Oogziekenhuis Rotterdam is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur op telefoonnummer 010 402 34 49.
Onze onderzoeken
De onderzoekers van het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.) starten regelmatig nieuwe wetenschappelijke onderzoeken (studies) op om oogaandoeningen beter te begrijpen en te kunnen behandelen. Zo vindt er bijvoorbeeld onderzoek plaats naar injecties in het glasvocht bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie en naar diabetisch maculaoedeem. Ook wordt veel onderzoek gedaan naar de veelbelovende techniek van de robotchirurgie. Een belangrijk thema voor onze oogchirurgen.
Het onderzoeksinstituut beschikt over speciale onderzoeksapparatuur en heeft onschatbare kennis van oogheelkundig onderzoek. Hierdoor wordt het onderzoeksteam ook vaak door partners van buitenaf gevraagd om onderzoek uit te voeren op verschillende gebieden. Van medische retina tot glaucoom, kinderoogheelkunde of bijvoorbeeld staar.
Over alle onderzoeken van het onderzoeksinstituut wordt regelmatig gepubliceerd in verschillende vakbladen en wetenschappelijke uitgaves. Voor deelnemers aan wetenschappelijke onderzoeken worden regelmatig informatiedagen georganiseerd. Ook worden donateurs van de onderzoeksstichting SWOO jaarlijks uitgenodigd voor een bijeenkomst om op de hoogte te blijven van de voortgang van het onderzoek.
Een volledig overzicht van onze onderzoeken en publicaties vindt u op de (Engelstalige) website van het onderzoeksinstituut.
Overzicht wetenschappelijke publicaties (Engelstalig)
Overzicht lopende onderzoeken (Nederlandstalig)
Onze onderzoekers
Bij het Rotterdams Oogheelkundig Instituut werkt een vast team van oogheelkundig onderzoekers, zoals technisch oogheelkundig assistenten (TOA’s), optometristen, orthoptisten, researchverpleegkundigen en 'clinical trial assistants'. Zij vormen het klinische onderzoeksteam (Clinical Research Unit). Daarnaast werken promovendi, met een medische of een niet-medische achtergrond, bij het onderzoeksinstituut aan hun promotieonderzoek. Bij het onderzoeksinstituut ontstaan zeer regelmatig interessante vacatures. Samen met Het Oogziekenhuis Rotterdam biedt het onderzoeksinstituut stages en coschappen aan voor medische studenten.
Benieuwd of er vacatures zijn bij het onderzoeksinstituut? Die vindt u op onze vacaturepagina.
Deelnemen aan een onderzoek
Als patiënt van Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u gevraagd worden om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit kan een onderzoek zijn naar de oogziekte die u heeft. Of naar het type behandeling dat u krijgt. Met de informatie uit deze onderzoeken kunnen we onze oogzorg op het hoogste niveau houden en zelfs verbeteren.
U heeft zelf de keuze om mee te doen aan het onderzoek. Als u niet meedoet aan het onderzoek, dan heeft dit natuurlijk geen invloed op uw behandeling. Om een goede keuze te kunnen maken zal uw oogarts met u bespreken waar het onderzoek over gaat en wat dit voor u betekent. Ook worden de voordelen en eventuele bijwerkingen of risico’s duidelijk aan u uitgelegd. U ontvangt ook een folder om thuis rustig na te kunnen lezen.
Wilt u meer algemene informatie over het meedoen aan een onderzoek? Bijvoorbeeld over uw rechten en over de regels? Lees dan de informatiefolder voor proefpersonen aan medisch wetenschappelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Wilt u ons wetenschappelijk onderzoek steunen?
Het Oogziekenhuis is het enige gespecialiseerde oogziekenhuis in Nederland. Naast de beste oogzorg van nu, lopen we voorop in wetenschappelijk onderzoek naar nog betere oogzorg voor morgen. Want we gunnen iedereen gezonde ogen. Nu en later. Voor een gespecialiseerd, maar niet-academisch ziekenhuis als Het Oogziekenhuis bestaat helaas geen onderzoeksubsidie vanuit de overheid. U kunt ons daarmee helpen. Door een eenmalige donatie of maandelijkse steun draagt u bij aan onderzoek naar oogziektes en nieuwe behandelingen voor slechtziendheid. En helpt u iemand aan een beter zicht.
CELDA: Improved Endothelial Cell Counting with AI
Traditional endothelial cell cameras often provide unreliable automatic cell counts, which can limit accurate diagnosis and research. Our innovative AI-powered tool CELDA offers significantly improved and reliable endothelial cell counting, surpassing the capabilities of standard camera software. This program is designed specifically for research purposes and has not been validated for clinical use.
Contact?
Het onderzoeksinstituut vindt u in het OOGhuis aan de Schiedamse Vest 160, direct naast Het Oogziekenhuis Rotterdam. Naast het onderzoeksinstituut vindt u in het OOGhuis ook Oogziekenhuis Focuskliniek.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 010 402 3449. Ons e-mailadres is roi@oogziekenhuis.nl.