Als u dubbelziet, ziet u een beeld twee keer. Bijvoorbeeld naast elkaar of half over elkaar. De oogspieren werken dan meestal niet goed samen. Dit kan komen door vermoeidheid. Ook gebruik van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen kan zorgen voor dubbelzien. Ook kan scheelzien wat op latere leeftijd is ontstaan, een oorzaak van dubbelzien zijn. De dubbelbeelden verdwijnen dan als u 1 oog afdekt . Dit heet binoculair dubbelzien (met 2 ogen). Dubbelzien met 1 oog kan komen door een ongeluk zoals een bal op het oog. Het verdwijnt dan als u het aangedane oog sluit. Als u het gezonde oog sluit, blijven de dubbelbeelden bestaan. Dit noemen we monoculair dubbelzien (met 1 oog). De medische term voor dubbelzien is diplopie.
Wat te doen bij dubbelzien?
Bij dubbelzien door vermoeide oogspieren kan het soms al genoeg zijn om oogspieroefeningen te doen. Houd bijvoorbeeld een pen voor uw ogen en beweeg deze pen langzaam naar voren en naar achteren. U blijft hierbij kijken naar de pen. Gebruikt u medicijnen? Lees dan even in de bijsluiter of het een bekende bijwerking is. Als het dubbelzien niet overgaat of u maakt zich zorgen over het dubbelzien, dan kunt u het best even langs de huisarts gaan. Deze kan u als dat nodig is verwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. Dubbelzien met 1 oog kan wijzen op een cilinderafwijking. Een aangepaste bril kan dit verhelpen.
Dubbelzien met andere klachten
Is het dubbelzien plotseling gekomen? En heeft u ook ineens last van een scheve mond of moeite met praten? Neem dan direct contact op met de huisarts. Dubbelzien kan een teken van een beroerte (CVA) zijn. Ook als het dubbelzien langzaam erger wordt of ontstaat na bijvoorbeeld een val op het hoofd, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Dubbelzien kan wijzen op een ziekte als diabetes, maar ook een oogziekte als staar, glasvochttroebelingen of een probleem met de oogzenuw.