Kiest u voor een lensimplantatie of lenswissel zodat u geen bril of lenzen meer nodig heeft? Dan kunt u kiezen uit verschillende soorten kunstlenzen. Zo ziet u snel weer scherp zonder bril.
Ook bij een staaroperatie wordt de ooglens vervangen. Op de plaats van de troebele lens kan een nieuwe, heldere standaardlens worden geplaatst. Maar ook hier kunt u kiezen uit lenzen met meerdere mogelijkheden. Wanneer u in aanmerking komt tot een staaroperatie heeft u een gesprek met een lensadviseur (optometrist) over verschillende kunstlenzen. Informatie over de verschillende soorten kunstlenzen vindt u hieronder
Welke soorten kunstlenzen zijn er?
Iedere kunstlens heeft eigen, unieke eigenschappen. Er zijn 4 soorten kunstlenzen:
Monofocale lens (standaard kunstlens): Deze lens wordt in Het Oogziekenhuis Rotterdam het meest gebruikt. Na de staaroperatie hebben de meeste mensen met een standaard lens alleen een leesbril nodig. Zie ook “Welke bril heb ik nodig na de staaroperatie?” Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen. | |
Monofocale torische lens: Als u een hoge cilinderafwijking heeft, kan deze niet gecorrigeerd worden met de monofocale (standaard)lens. Dan heeft u na de staaroperatie behalve een leesbril ook een bril voor in de verte nodig. Een torische lens kan een hoge cilinderafwijking wél corrigeren. Na de staaroperatie heeft u dan alleen een leesbril nodig. Zie ook “Welke bril heb ik nodig na de staaroperatie?” Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen. Voor deze lens geldt bij een staaroperatie een bijbetaling. | |
Multifocale lens: Deze lens corrigeert zowel de verte- als de leessterkte. U heeft na de staaroperatie dan voor de meeste bezigheden geen leesbril of vertebril nodig. Nadelen van een multifocale lens:
Ook zonder staar kunt u voor deze lens in aanmerking komen. Voor deze lens geldt bij een staaroperatie een bijbetaling. | |
Multifocale torische kunstlens: een multifocale lens, zoals hierboven omschreven, waarbij ook een cilinderafwijking wordt gecorrigeerd. | |
Voorzetlens: een lens waarmee u veraf scherp ziet. Uw eigen lens blijft behouden. Deze lens is er in twee varianten, namelijk monofocaal of torisch. Deze lens wordt alleen gebruikt bij een lensimplantatiebehandeling niet bij een staarbehandeling. |
Welke bril heb ik nodig na de staaroperatie?
Als u kiest voor een standaardlens of een torische lens, wordt de lens op één kijkafstand berekend. U beslist samen met de oogarts en optometrist welke afstand dat is.
- Als u verziend bent (plussterkte) of geen brilsterkte heeft voor in de verte, kunt u na de staaroperatie in de verte goed zien zonder bril. Voor dichtbij is dan altijd een leesbril nodig.
- Als u bijziend bent (minsterkte van -2.00 of hoger) kunt u er meestal voor kiezen om na de staaroperatie een brilsterkte te houden van ongeveer -2.50. Dan heeft u voor dichtbij geen bril nodig, maar in de verte wel.
- Er zijn soms ook andere mogelijkheden, zoals monovisie (één verteoog en één leesoog) of scherp zicht op tussenafstand (bijvoorbeeld beeldschermwerk of bladmuziek lezen).
Bij elke lensoperatie is er altijd een kleine kans op reststerkte. Dat betekent dat er ondanks alle nauwkeurige berekeningen toch nog een bril overblijft voor de verte, lezen of allebei.
Gebruik van kunstlenzen: bij staaroperaties en behandelingen Focuskliniek
Voor staaroperaties is er ons speciale Cataractcentrum. Hier werken de staarspecialisten met jarenlange ervaring in staar en de behandeling hiervan. Heeft u geen staar, maar wilt u niet meer gebonden zijn aan uw bril of lenzen? Dan zijn er onze behandelingen in de Focuskliniek. Een eenvoudige en snelle oplossing. Een kunstlens laten plaatsen duurt slechts 2 uur. Een hechting is niet nodig en u bent diezelfde dag weer thuis. De volgende dag ziet u direct alweer scherper. In de Focuskliniek werken de professionele oogartsen uit Het Oogziekenhuis. Na een kort oogonderzoek (de quickscan) hoort u of u een vooronderzoek kunt laten uitvoeren om na te gaan of kunstlenzen voor u geschikt zijn. De vergoedingen voor kunstlenzen verschillen per zorgpolis. Zorgverzekeraars raden daarbij vaak de Focuskliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam aan voor behandelingen.
Verwijzen door huisarts of optometrist
Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts u doorverwijzen naar het Oogziekenhuis Rotterdam. Voor een lensimplantatie bij scherp zien zonder bril is geen verwijzing nodig.
Bent u al in behandeling bij een andere specialist? Dan kan deze u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam voor een staaroperatie.
Zonder verwijzing
Voor lensimplantatie ter vervanging van een bril of lenzen heeft u geen verwijzing nodig. Deze behandeling wordt vaak voor een deel vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraag naar onze quickscan. Voor een afspraak hiervoor kunt u bellen naar 010 402 34 56.