Huisartsen en ziekenhuizen in de regio Rotterdam slaan de handen ineen voor snellere oogheelkundige zorg in de eerste lijn
Om patiënten met een oogheelkundig probleem sneller te kunnen helpen, gaat in de regio Rotterdam een uniek project van start, het project ‘Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek’. De zorggroepen IZER (Integrale Zorggroep Eerstelijn Rijnmond) en ZONBOOG, het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Gezond op Zuid en Star-shl gaan samenwerken aan het sneller toegankelijk maken van oogheelkundige zorg door deze aan te bieden binnen de eerste lijn.
De juiste (oog)zorg op de juiste plek
De wachtlijsten voor de oogheelkundige poliklinieken worden steeds langer. Oorzaken zijn de vergrijzing van de bevolking en de voortdurende uitbreiding van behandelmogelijkheden voor oogziekten. Ook zijn de huisartsenpraktijken meestal niet goed uitgerust voor specialistisch oogonderzoek en verwijzen huisartsen daardoor sneller door naar de tweedelijnszorg.
Het project ‘Eerstelijns Oogheelkundig Onderzoek’ sluit uitstekend aan bij de Rapportage van de taskforce ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’, die de minister van Medische Zorg in april in ontvangst nam. Het project Eerstelijns oogheelkundig onderzoek is toegankelijk voor alle huisartsen in Rotterdam en omstreken en kent een aantal voordelen.
Kwaliteit en toegankelijkheid van oogzorg
Het doel van het project is om het aantal patiënten dat naar het ziekenhuis wordt gestuurd te laten afnemen door de zorgverlening binnen de eerste lijn uit te breiden met oogheelkundig onderzoek door een optometrist (een hbo-opgeleide oogmeetkundige). Hierdoor neemt de druk op de wachtlijst voor patiënten bij de oogarts af. De kwaliteit van het onderzoek door de optometrist wordt gewaarborgd doordat optometristen werken onder supervisie van een gespecialiseerd oogarts. De optometrist voert het onderzoek uit en rapporteert aan de huisarts, die hoofdbehandelaar blijft.
Patiënttevredenheid
Voor patiënten biedt dit project een financieel voordeel. Patiënten blijven zo mogelijk in de eerste lijn en betalen daarom geen eigen risico. Ook kunnen zij binnen de eerste lijn sneller terecht voor kwalitatief goed aanvullend oogheelkundig onderzoek dichtbij huis.
Lagere zorgkosten
Voor een groot deel van de patiënten zal verwijzing naar de tweede lijn niet noodzakelijk zijn. Hierdoor kan aanzienlijk bespaard worden op de kosten van oogheelkundige zorg.