Nooit meer een bril of lenzen met een lenswisselbehandeling

Wanneer je af wil van je bril of lenzen, kan een lensimplantaat of lenswisselbehandeling een optie zijn. “Vrijwel alle refractieafwijkingen zijn met een kunstlens te verhelpen”, legt oogarts Bart Zijlmans uit. “Waardoor je weer ongecompliceerd kunt sporten of lezen in bed.” Toch is deze behandeling nog relatief onbekend.
 

Dit is een artikel uit CLIQUE magazine van juni 2022 - tekst door Judith Kloppenburg.

“Het ís dat iemand me attendeerde op de mogelijkheid van een lenswisselbehandeling”, vertelt Henriëtte Bons (56). “Anders had ik het niet geweten. Ik had een bril voor bijziendheid en met lezen was dit een gedoe, vooral tijdens mijn werk als veiligheidsdeskundige in de bouw. Bril, op, bril af… En als het dan ook nog eens regent, is dat helemáál een drama!” Afgelopen maart kon ze voor de behandeling van haar eerste oog terecht bij de Oogziekenhuis Focuskliniek in Rotterdam. “Binnen no-time was het gepiept”, blikt ze terug. “Uiteraard was ik vooraf gescreend door de oogarts en hadden we alles goed doorgesproken. Toch was het fijn dat er tijdens de behandeling eveneens continu werd verteld wat er gebeurde. Het is toch best spannend, een operatie aan je oog.”

Uitgebreid onderzoek

Een behandeling waar dan ook niet té lichtzinnig over gedacht moet worden, benadrukt Bart Zijlmans, oogarts bij de Focuskliniek. “Het is en blijft een ingreep en daarbij is altijd een risico op zichtvermindering. Weliswaar is dit miniem -slechts bij 1 op de 2000 mensen komt dit voor-, maar het risico is niet nul.” Wanneer een cliënt aangeeft een lenswisselbehandeling te willen ondergaan, voert de Oogziekenhuis Focuskliniek daarom altijd een quickscan uit. “Een oriënterend onderzoek”, legt Zijlmans uit, “waarbij we kijken of de ogen mogelijk geschikt zijn voor een nog uitgebreider vooronderzoek. Als ook uit dit vooronderzoek blijkt dat iemand geschikt is voor een lenswisselbehandeling (of -implantatie, waarbij een kunstlens voor de eigen ooglens wordt geplaatst, red.), gaan we over tot een behandeltraject.”

Lensimplantaten op maat

Bij plussterkte kun je vanaf pakweg veertig jaar in aanmerking komen voor een lenswisselbehandeling, legt de oogarts uit. “Wanneer scherpstellen voor dichtbij doorgaans moeilijker wordt en je daardoor langzaam richting een leesbril gaat.” Bij minsterkte kom je vanaf vijfenvijftig jaar in aanmerking. “Omdat de kans op netvliesproblemen na de implantatie dan relatief groter is.” Vervolgens zijn er, afhankelijk van de oogconditie en de wensen van de cliënt, verschillende lensopties. “Van torische lenzen (corrigerend), met cilinder, tot multifocale lenzen met een leesgedeelte. Waar vroeger uitsluitend een standaardlens mogelijk was, kan een lensimplantatie nu steeds meer op maat worden uitgevoerd.”

Het vervangen van de lens

De ingreep zelf duurt een kwartier tot twintig minuten per oog, legt Bart Zijlmans uit. “Het oog wordt met druppels verdoofd en vervolgens maken we een incisie van 2,2 millimeter en daarna kan het lenszakje aan de voorkant opengemaakt worden. De oude lens wordt eruit gehaald en vervangen door een kunstlens, of in het geval van een implantaat voor de eigen lens geplaatst, waarbij de eigen lens intact blijft. Wanneer de operatie klaar is, wordt er antibioticazalf op het oog aangebracht en wordt het oog met een oogverband, waarin een opening zit, afgeplakt. Na een paar uur kun je daar doorgaans al een beetje doorheen kijken, ‘s avonds merk je vaak al echt verschil en wanneer de volgende dag het verband eraf gaat, kun je weer volledig zien*. “De behandeling zelf is pijnloos, benadrukt hij. “Je kunt wat warmte en koude ervaren, en eventueel wat druk, maar in principe is dit niet pijnlijk.” Na twee tot drie weken wordt het tweede oog behandeld. “Dit doen we met tussenpozen, omdat er altijd een klein risico is op infectie.” Henriëtte liet haar ene oog in maart behandelen en haar andere oog in april. “Ik koos voor een lens met leescorrectie”, vertelt ze. “Van de ingreep zelf voelde ik niets en binnen een half uur stond ik weer buiten. Achteraf heb ik wat droge ogen gehad, maar verder had ik nergens last van. Er vond een goede nacontrole plaats, wat ik als prettig heb ervaren; dat schept nog meer vertrouwen. Inmiddels ben ik super blij met het resultaat!” Een resultaat dat inhoudt dat je nooit meer een bril of lenzen op/in hoeft, verduidelijkt Zijlmans. “Met als bijkomend voordeel dat je ook geen staar meer kunt ontwikkelen."

*De Oogziekenhuis Focuskliniek streeft er bij het plaatsen van een lensimplantaat altijd naar om zo dicht mogelijk bij een nul correctie uit te komen.

Lees hier het hele artikel.

Nooit meer een bril of lenzen met een lenswisselbehandeling