Bescherming van ogen van kinderen in de zon
95% van de mensen is zich ervan bewust dat UV-straling schade aan de huid kan opleveren. Maar 7% weet dat dit ook geldt voor de ogen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht, zeker in de zomer, voor altijd schade aan de ogen geven. Kinderogen zijn extra kwetsbaar.
Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon, weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling dan volwassenen. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Blootstelling aan te veel UV-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes.
Onwetendheid
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op. Bij de meeste ouders is het risico van de zon voor de ogen niet bekend. Ze smeren de kinderen wel goed in, maar vervolgens lopen de kinderen zonder goede oogbescherming rond. Zo lopen ze permanente schade op aan hun ogen. Dat merk je niet direct, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed of slecht zien.
Grote hoogte
Waar je bent en op welk moment, is van grote invloed op de hoeveelheid schadelijke invloed van UV-straling. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe hoger de straling. In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, moet je dus goed opletten. UV-straling is het hoogst en dus het gevaarlijkst in de zomer tussen 12 uur en 15 uur, óók op bewolkte dagen. De straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Daarom wordt op het strand, op het water, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen.
Brongegevens en meer informatie en tips: Oogfonds
Vragen aan de dokter
Dr. Tjeerd de Faber, kinderoogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam geeft antwoord op een aantal brandende vragen:
- Vanaf welke leeftijd moet een kind een zonnebril dragen? Moet bijvoorbeeld een kleine baby ook een zonnebril op?
Vanaf een leeftijd dat het kind een bril op de neus laat zitten. En dat is voor ieder kind anders.
2. In welke situaties adviseert u om kinderen een zonnebril te dragen? Moet een kind in de schaduw (bijvoorbeeld onder een parasol op het strand) ook een zonnebril dragen, omdat de UV-straling weerkaatst op het zand en het water? En hoe zit het op bewolkte dagen?
Als je de denkt dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, dan moet er ook een bril en petje gedragen worden. Baby's horen niet in de volle zon te liggen, zeker als ze blond zijn en blauwe ogen hebben.
3. Als een kind geen zonnebril op wil, beschermt een petje of hoedje dan ook voldoende?
Een petje beschermt tegen direct zonlicht maar niet tegen licht dat weerkaatst.
4. Hebben de ogen zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D?
Vitamine D wordt via de huid aangemaakt niet via de ogen.
5. Worden de ogen van kinderen lui door het dragen van een zonnebril?
Nee, ogen worden niet lui van symmetrisch gekleurde zonnebril glazen.