Van maandag 4 tot en met vrijdag 8 november vond de allereerste uitwisseling plaats tussen Het Oogziekenhuis Rotterdam en l’Hôpital National des (la Vison) Quinze-Vingts (een oogziekenhuis uit Parijs). Deze uitwisseling was onderdeel van het nieuwe 'Travel Exchange Programme'. Dit programma is ontwikkeld door de World Association of Eye Hospitals (WAEH), een wereldwijd netwerk van meer dan 60 toonaangevende oogziekenhuizen en oogheelkundige centra. Onze OK-assistenten, Eugenie Rodrigues - Morais en Véronique van Rijn, namen deel aan de eerste editie van het programma. In dit artikel delen zij meer over het programma en hun ervaringen.
Verruimen van de visie
4 zorgmedewerkers waren geselecteerd voor het uitwisselingsprogramma: 2 OK-assistenten uit Het Oogziekenhuis en 2 verpleegkundigen van Quinze-Vingts. Véronique legt uit: “Het programma is bedoeld om kennis tussen oogziekenhuizen uit te wisselen. Dit geeft ons de kans om elkaars werkwijzen te bekijken, ervan te leren en zo bij te dragen aan de verbetering van de oogzorg.” Eugenie vult aan: “Het gaat om het verruimen van onze visie.” Naast kennisuitwisseling speelt goed werkgeverschap ook een belangrijke rol in dit programma.
Een week vol nieuwe ervaringen
Tijdens de uitwisseling konden de deelnemers het dagelijkse werk observeren, actief deelnemen aan verschillende activiteiten en ervaringen delen. Eugenie en Véronique werkten nauw samen met collega’s van verschillende afdelingen om een zorgvuldig programma samen te stellen voor de deelnemers uit Parijs. Véronique zegt: “We wilden er echt iets bijzonders van maken en hebben (bijna) alle afdelingen van Het Oogziekenhuis betrokken bij het programma.” Eugenie vult aan: “We hebben daar ook het hele ziekenhuis leren kennen en bezochten onder andere de Spoedeisende Hulp, de Verpleegafdeling, de OK en het nieuwe onderzoekscentrum ‘Institute de la Vision’.”
Van elkaar leren
Na een intensieve werkweek sloten de deelnemers op vrijdag 8 november aan bij het jaarlijkse WAEH-congres in China via een liveverbinding. “Tijdens onze ‘10 minutes of fame’ deelden we onze ervaringen met de 200 aanwezigen in de zaal”, zegt Véronique.
Eugenie reflecteert: “Ons ziekenhuis is klein; het ziekenhuis in Parijs is veel groter. Dat zorgt voor andere werkprocessen, waardoor vergelijken soms lastig is. Toch waren er momenten dat we dachten: ‘Dit hebben wij goed geregeld,’ maar ook: ‘Dat hebben zij goed geregeld.’ We hebben écht van elkaar geleerd.” Véronique voegt toe: “Het deed me beseffen dat we in Het Oogziekenhuis onze zorgprocessen goed borgen. Een voorbeeld hiervan zijn de stopmomenten uit het toezicht op het operatief proces (TOP). Dit is bij ons een echte teaminspanning. Bovendien zijn we heel bewust bezig op het gebied van duurzaamheid, met onze groene OK."
Voor ons nieuwbouwziekenhuis hebben Eugenie en Véronique ideeën opgedaan. Véronique gaat verder: "Denk aan een efficiënte Acute Oogzorg-carrousel, die als een goed geoliede machine werkt om patiënten snel te helpen. Ook het gebruik van gekleurde naambordjes voor personeelsleden, waarbij elke beroepsgroep een eigen kleur heeft, sprak ons aan.”
Eugenie en Véronique kijken enthousiast terug: “De Franse collega’s deelden ook hun ervaringen en gaven aan dat ze een fantastische en leerzame tijd hebben gehad in Het Oogziekenhuis. Ze benadrukten de voordelen van een kleiner ziekenhuis en de andere invulling van onze rollen als OK-assistent.”
Nieuwe inzichten voor betere oogzorg
Al met al was deze eerste uitwisseling een succes. Eugenie vertelt: “In Parijs werden we ontzettend gastvrij ontvangen. We kwamen als vreemden en gingen als vrienden weg. We hopen dat onze 2 gasten uit Parijs het hier ook zo hebben ervaren – en dat denken we wel! De inzichten die we hebben opgedaan dragen bij aan betere patiëntenzorg.” Véronique sluit af: “Het was een leerzame en enerverende ervaring in een fantastische stad. Bedankt hiervoor, WAEH!”