Update project 'Glaucoom in Beeld' (inzet kunstmatige intelligentie)
Ruim een jaar geleden is het startsein gegeven voor het project 'Glaucoom in Beeld' tijdens een benefietevenement in het Louwman Museum. Tijdens deze avond en tijdens verdere acties om geld op te halen, werd in totaal ruim € 500.000,- opgehaald. Toenmalig minister voor Medische Zorg Bruno Bruins was ook aanwezig en noemde het project een voorbeeld van innovatie in de zorg met private middelen. Inmiddels zijn de eerste stappen succesvol gezet!
Het project 'Glaucoom in Beeld'
Binnen het project 'Glaucoom in Beeld' wordt de computer geleerd om de oogziekte glaucoom te herkennen op foto's van het netvlies (fundusfoto's). De verwachting is dat na invoer van deze 100.000 beelden én de bevindingen, de computer voldoende heeft geleerd om aan de hand van de foto te kunnen bepalen of iemand glaucoom heeft of niet. Inmiddels zijn een aantal grote én belangrijke stappen gezet.
Database 100.000 oogfoto’s geeft project vliegende start
Glaucoom in Beeld is een samenwerking aangegaan met EyePACS, een Amerikaanse organisatie die zich vooral richt op screening van oogschade door suikerziekte. Zij stellen een database met 100.000 oogfoto’s beschikbaar. Dit zorgt voor een vliegende start én een aanzienlijke kostenbesparing!
Glaucoomspecialist Dr. Hans Lemij: “Met de oogfoto’s van EyePACS kunnen we direct van start. Foto's maken kost veel tijd, zeker omdat door het coronavirus minder patiënten ons ziekenhuis binnenkomen en minder foto's worden gemaakt. Ik ben dan ook erg blij met deze samenwerking!"
Eerste 10 oogartsen kunnen aan de slag met analyse van beelden
Voor het beoordelen van de oogfoto’s selecteert Glaucoom in Beeld 20 ervaren oogartsen en optometristen, de 'graders'. Zij gaan de ruim 100.000 foto’s uit de database stuk voor stuk beoordelen.
Potentiële graders die belangstelling hebben om de foto’s te beoordelen, nemen eerst deel aan een drie uur durende cursus van Hans Lemij. Hierna volgt een examen dat zij met succes moeten afleggen voordat ze tot grader kunnen worden benoemd.
De kandidaten moeten voldoen aan strenge selectiecriteria en minimaal een 9 scoren. Inmiddels zijn al tien oogartsen voor het examen geslaagd. Komende weken worden opnieuw examens afgelegd.
Implementatie gradingtool in volle gang
Het medische technologiebedrijf DeepDee, dat kunstmatige intelligentie toepast voor de diagnose van oogziekten, werkt aan een website met een ‘grading tool’. Met deze tool kunnen de graders de ruim 100.000 oogfoto’s beoordelen op een zelf gekozen moment. Omdat iedere foto door tenminste twee graders wordt beoordeeld, moet meer dan 200.000 keer en handmatig oordeel gegeven worden.
De graders beoordelen de foto’s door de knop ‘glaucoom’ of ‘normaal’ aan te klikken. Gaat het volgens de grader om glaucoom, dan kan deze met andere knoppen aangeven wat daarvoor de motivatie is. In een later stadium kan deze informatie gebruikt worden om de kunstmatige intelligentie-software te verbeteren.
Het beoordelingsproces van de oogfoto’s gaat naar verwachting deze zomer van start.