Conny van der Griend werkt al 38 jaar in Het Oogziekenhuis, waar ze als medewerker chirurgie en dagcoördinator actief is op de operatiekamer. Ze bereidt patiënten voor, assisteert artsen, zorgt ervoor dat alles steriel is en beheert administratie en bevoorrading. In het kader van het 150-jarig jubileum deelt Conny haar ervaringen binnen Het Oogziekenhuis.
Achter de schermen op de operatiekamer
Conny herinnert zich haar eerste dag als 20-jarige nog goed, die begon op de verpleegafdeling van Het Oogziekenhuis Rotterdam voordat ze haar weg vond naar de operatiekamer. “De steriliteitsnormen zijn flink veranderd sinds toen, waarbij artsen in gewone kleding op de operatiekamer (OK) verschenen en daaroverheen een OK-jas droegen. De toenmalige OK was op de 4e etage waar nu het Dagcentrum zit."
"We deelden die ruimte met vier OK’s waarvan twee operatietafels in één ruimte, iets wat je je nu niet meer kunt voorstellen wat betreft hygiëne en steriliteit. Protocollen bestonden toen nog niet. De OK-kleding bestond uit witte zusterjurken en open schoenen, en in de pauze rookten we gewoon in de koffiekamer. Bij mooi weer lunchten en zonnebaadden we zelfs op het dakterras, dat was erg gezellig. Het waren absoluut andere tijden, niet meer passend bij hoe het er nu aan toe gaat,” aldus Conny.
Tekst gaat verder onder de foto.
Operatiekamers poetsen
Naast de hygiënevoorschriften heeft ook de planning van patiënten een grote verandering doorgemaakt. "Ons ochtendprogramma bestond meestal uit een paar staaroperaties (ECCE), waarbij phaco-ingrepen (moderne staaroperaties) nog niet eens bestonden. 's Middags was er geen voorsegmentprogramma, en waren we 'druk' met het poetsen van de operatiekamers." Een voorsegmentprogramma is een planning voor oogoperaties die zich richt op de voorste delen van het oog, zoals de lens en het hoornvlies.
Moderne renovaties
Conny heeft Het Oogziekenhuis zien veranderen. "Toen het gebouw werd gerenoveerd en we naar de 2e etage verhuisden, was dat supermodern. We kregen hangende microscopen, geen tegeltjes meer aan de muur en schuifdeuren waardoor de OK’s hermetisch (luchtdicht) afgesloten werden. Ook waren er geen tussendeuren meer tussen de OK’s, waardoor we niet meer konden meegenieten van de muziek van de buren.”
“Ook hadden we vroeger onze eigen sterilisatieafdeling waar we zelf het instrumentarium steriliseerde en de tafels opdekten voor de operaties. In deze ruimte stond een heteluchtoven waarmee we niet alleen instrumenten steriliseerden maar waar we ook, als de operaties klaar waren, een cake konden bakken.”
150-jarig bestaan
Voor Conny is het 150-jarig bestaan van Het Oogziekenhuis een speciaal moment. "Het Oogziekenhuis is een specialistisch en bijzonder ziekenhuis, dat is uniek in Nederland, vind ik. En zeker omdat we patiënten overal vandaan ontvangen. Ik voel me hier al 38 jaar thuis. Mijn leuke collega’s en de vele uitdagingen hebben me al die tijd hier in Het Oogziekenhuis gehouden.”