Een luisterend oor en praktische hulp: de rol van de retinaconsulent
Wanneer je te maken krijgt met een netvliesprobleem, zoals een netvliesloslating, komt er veel op je af. Vaak gebeurt het plotseling en moet er snel worden gehandeld. In Het Oogziekenhuis is er iemand speciaal om je te ondersteunen: de retinaconsulent. We spraken met Gaby Meivogel, die sinds 2021 als verpleegkundige in Het Oogziekenhuis werkt en nu ook de functie van retinaconsulent vervult. Zij biedt patiënten niet alleen medische informatie, maar ook emotionele steun.
Wat doet een retinaconsulent?
Als retinaconsulent begeleidt Gaby patiënten die een netvliesoperatie ondergaan. “Veel mensen met een netvliesloslating worden met spoed geopereerd, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. Omdat het om patiënten van alle leeftijden gaat, is de nazorg vaak uiteenlopend.” legt ze uit. “Mijn rol is om hen daarin te ondersteunen, zowel praktisch als emotioneel.”
De retinaconsulent is bereikbaar voor vragen over het behandeltraject, bijvoorbeeld over houdingsvoorschriften na de operatie. “Soms moeten patiënten een specifieke houding aannemen, afhankelijk van waar de scheur of loslating heeft gezeten. Dit kan betekenen dat iemand een platte zijligging moet aannemen of in een bepaalde kanteling. Dit kan best zwaar zijn, en dan is het fijn als iemand meedenkt en bevestigt dat ze het goed doen.”
Vragen van patiënten
De vragen die Gaby krijgt zijn divers. “Veel patiënten willen zeker weten dat ze hun houdingsvoorschrift goed opvolgen. Ook vragen ze vaak of het normaal is dat ze na de operatie nog wazig zien. Dat is begrijpelijk, want sommigen verwachten direct verbetering, terwijl het herstel tijd nodig heeft.” Ook medicatie, zoals oogdruppels, roept vaak vragen op: “Soms verandert het druppelschema na de ingreep. Dan is het fijn dat ze even kunnen nagaan of ze het goed doen.”
Ondersteuning op maat

De functie van retinaconsulent is relatief nieuw en kwam voort uit onderzoek onder patiënten. “Uit dat onderzoek bleek dat mensen behoefte hebben aan extra begeleiding. Niet alleen over de medische kant, maar ook over praktische zaken. Bijvoorbeeld waar ze hulpmiddelen kunnen krijgen als hun zicht blijvend verminderd is.” Gaby verwijst mensen dan ook door naar organisaties zoals Ergra Low Vision, waar hulpmiddelen zoals leesloepen en speciale brillen beschikbaar zijn. “Voor begeleiding in het dagelijks leven, zoals veilig koken of omgaan met verminderd zicht in huis, is Visio een optie.” De functie is nog in ontwikkeling en krijgt steeds meer vorm op basis van de vragen en behoeften van onze patiënten.
Dankbaarheid van patiënten
Het contact met patiënten is voor Gaby het mooiste aspect van haar werk. “Veel mensen schrijven vragen op en vinden het fijn dat ze echt de tijd krijgen om die te stellen. Soms is een luisterend oor al genoeg. De dag na de diagnose dringt pas echt door wat er gebeurd is, en dan helpt het als iemand je geruststelt.”
Wil je meer weten over netvliesproblemen en de ondersteuning die er is? Op deze pagina van onze website vind je antwoorden op veel gestelde vragen en meer informatie over netvlieschirurgie en nazorg. Onze retinaconsulent is bereikbaar via: retinaconsulent@oogziekenhuis.nl