Laserbehandeling bij glaucoom

Heeft u glaucoom en is uw oogdruk te hoog? Dan is het belangrijk dat de oogdruk laag wordt gehouden om schade aan uw oogzenuw te voorkomen. Dit kan met oogdruppels, een laserbehandeling of een operatie (trabeculectomie of drainage-implant) . Een laserbehandeling heeft als doel de oogdruk laag te houden en daarmee het gezichtsveld en de gezichtsscherpte te behouden; niet om die te verbeteren.

Wat is een laserbehandeling bij glaucoom?

Bij het laseren gebruiken we de dunne lichtstraal van een speciale lamp: de laser. De laserbehandeling vindt plaats in een donkere ruimte. U zit op een stoel, waarbij uw kin rust op een steun en uw voorhoofd leunt tegen een band. De oogarts verdooft met oogdruppels eerst het hoornvlies daarna wordt een glazen contactlens op uw oog geplaatst. Door de contactlens heen wordt uw oog gelaserd. Laseren duurt een paar minuten en is veilig en pijnloos.

Er zijn 4 verschillende laserbehandelingen. De oogarts bespreekt met u welke techniek het beste bij uw situatie past:

Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT)
Bij deze techniek worden ongeveer 100 kleine plekjes van het afvoersysteem van het kamerwater kortdurend verwarmd. Hierdoor gaan de kanaaltjes weer open en kan het kamerwater makkelijker uit het oog weg. SLT wordt meestal gebruikt bij open-kamerhoekglaucoom. 

Perifere Iridotomie (PI)
Bij deze techniek maken we met de laser een klein gaatje in de iris. Hierdoor kan een aanval van hoge oogdruk worden voorkomen. PI voeren we meestal uit in beide ogen. PI wordt gebruikt bij gesloten-kamerhoek glaucoom.

Transsclerale Cyclophotocoagulatie (TCP)
Bij deze techniek wordt met de laser een deel van het weefsel dat kamerwater aanmaakt uitgeschakeld. Door minder kamerwater in het oog daalt de oogdruk. TCP wordt gebruikt bij zowel open- als gesloten-kamerhoekglaucoom. Vaak is TCP ook gericht op het voorkomen of verlichten van pijn.  

Laserbehandeling bij glaucoom in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een laserbehandeling bij glaucoom in Het Oogziekenhuis Rotterdam is een snelle en korte behandeling op onze polikliniek. Hierdoor kunt u na het laseren dezelfde dag weer naar huis. Onze oogartsen houden na de behandeling uw oogdruk zorgvuldig in de gaten. Daarnaast volgen we de ontwikkelingen in de lasertechnologie op de voet. U bent in Het Oogziekenhuis Rotterdam dan ook in de beste handen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

8 gespecialiseerde oogartsen, 22.652 polikliniekbezoeken en 694 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Veelgestelde vragen

Kan glaucoom genezen?

Glaucoom is meestal een chronische ziekte. Eenmaal opgelopen schade aan de oogzenuw kan niet hersteld worden. Dat betekent dat u niet kunt genezen van deze oogziekte.

Nieuws

Agenda

Masterclass Stichting SAFE - 31 augustus

  • 31 augustus 2024
  • 09.30 - 16.30 uur
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement