Aangezichtsverlamming (facialisparese)
Iedereen heeft 12 hersenzenuwen. De zevende hersenzenuw loopt links en rechts naar de spieren van uw gezicht. Bijvoorbeeld de spieren rond de mond en de spier die het ooglid sluit. Als deze gelaatszenuw (nervus facialis) niet meer werkt of uitvalt, ziet dat eruit als een scheef gezicht. Deze verlamming kan er ook voor zorgen dat uw ooglid niet meer goed sluit. Deze verlamming noemen we een facialisparese. Ook de naam aangezichtsverlamming of ziekte van Bell wordt gebruikt. De verlamming is vaak tijdelijk. Ook heeft u deze meestal aan 1 kant van het gezicht.
Oorzaken van een aangezichtsverlamming (facialisparese)
Verlamming van de aangezichtszenuw kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak niet bekend. In sommige gevallen kan er wel een oorzaak gevonden worden, namelijk:
- een virusinfectie;
- een beroerte (CVA);
- een gezwel (bijv. tumor) dat op de zenuw drukt.
Symptomen van een aangezichtsverlamming (facialisparese)
Als de gelaatszenuw (tijdelijk) is verlamd, bewegen de spieren in uw gezicht niet goed meer. De verlamde kant gaat dan hangen en u krijgt een scheef gezicht. Dat is goed te zien aan bijvoorbeeld uw wang of mondhoek. Door de facialisparese werkt ook de spier die het ooglid sluit niet meer goed. Dit veroorzaakt de volgende symptomen:
- uw onderooglid hangt omlaag of kantelt naar buiten (ectropion);
- uw wenkbrauw hangt lager;
- uw oog sluit niet goed, ook niet bij het knipperen;
- uw oog traant;
- uw oog is droog (met een schurend, zanderig gevoel als gevolg).
Bij een aangezichtsverlamming die erg lang duurt, kan soms een andere zenuw de taak overnemen. Dan kunnen de volgende klachten ontstaan:
- uw oog trekt dicht;
- uw oog gaat dicht tijdens het kauwen,
- uw oog traant tijdens het eten.
Tip van de oogarts
Een aangezichtsverlamming gaat meestal vanzelf over, maar uw omgeving kan verschrikt reageren op de verandering in uw gezicht. Vaak wordt meteen aan een hersenbloeding gedacht. Duidelijk uitleggen dat het probleem in een zenuw van uw gezicht zit, kan helpen.
Behandelingen
Een aangezichtsverlamming gaat meestal (bij de meeste oorzaken) binnen 6 weken vanzelf over. Wel is het in deze periode belangrijk dat uw oogklachten op de juiste manier worden behandeld. Zo voorkomt u beschadiging van het hoornvlies door uitdroging. In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van oogproblemen door een facialisparese. U krijgt bij ons deskundig advies en een behandeling op maat.
De onderstaande behandelingen zijn mogelijk bij een aangezichtsverlamming:
Kunsttranen of ooggel (overdag)
Bij droge ogen heeft u te weinig traanvocht. Dit vult u aan met kunsttranen. Zo droogt uw oog niet uit. Er zijn kunsttranen als oogdruppels of als gel. Samen met uw oogarts bekijkt u wat bij u past.
Bril met afdekkapje (kappenbril)
Een bril met aan de zijkant een afdekkapje beschermt uw oog overdags tegen tocht. Zo droogt uw oog niet extra uit. Heeft u al een bril, dan kunt u zo´n kapje op uw bestaande bril plaatsen.
Verband op oog en zalf (´s nachts)
Een oogverband zorgt ervoor dat uw oog niet uitdroogt. Bijvoorbeeld tijdens het slapen. Door het verband blijft het oog goed dicht. Vaak gebruikt u hierbij eerst oogzalf.
Horlogeglasverband (´s nachts)
Een horlogeglasverband is een oogpleister met een plastic ruitje. U gebruikt deze ‘s nachts op uw oog. Zo ontstaat een soort vochtig kamertje voor uw oog. Het ruitje van de pleister hoort beslagen te zijn.
Bij blijvende aangezichtsverlamming zijn andere mogelijke behandelingen:
- operaties om het oog beter te laten sluiten (met een gouden gewichtje in het bovenooglid of door het gedeeltelijk vastzetten van de oogleden (tarsorraphie);
- operaties om de stand van het onderooglid te verbeteren (operatieve correctie ectropion);
- operatie om het hoornvlies te beschermen tegen uitdroging (conjunctiva-overhechting);
- operatie bij een omlaag hangende wenkbrauw;
- operatie om ernstig tranen te verhelpen;
- botoxinjecties bij oogspierkrampen.
Onderzoeken
Bij een aangezichtsverlamming ziet onze oogspecialist meestal met een kort onderzoek al snel wat uw oogklachten zijn. Aanvullend zal nog een oogmeting worden gedaan.
Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen en gezicht. Dit gebeurt voor en na de behandeling.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.