Het Oogziekenhuis Rotterdam: het volksmuseum voor ogenkunst
Voel je meer als een bezoeker in Het Oogziekenhuis dan een patiënt!
Kunst bewonderen terwijl je zit te wachten op je afspraak in een ziekenhuis? Je leest het goed! De inrichting van Het Oogziekenhuis is bijzonder en dit komt door de museale kunstcollectie. Alle kunst heeft te maken met kijken en zien. Het is gericht op vermindering van angst. Alles wat de patiënt hier ziet, draagt bij tot rust, om te zorgen dat een onderzoek of operatie met zo min mogelijk spanning (angst voor blindheid) tegemoet wordt gezien.
In 2005 is de renovatie van Het Oogziekenhuis Rotterdam afgerond. De finishing touch is een hele mooie eigentijdse wandbeeldencollectie geworden. Zowel de binnenhuisarchitectuur als de uitgebreide wandbeeldencollectie is in samenwerking met Marijke van der Wijst (Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI) en Ineke van Ginneke (kunsthistoricus) tot stand gekomen.
Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI
Het werk van Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI bestaat naast verbouwingen en inrichtingen van musea, bedrijven en particuliere huizen uit het ontwerpen van tentoonstellingen op de gebieden architectuur, beeldende kunst en vormgeving.
Marijke van der Wijst is daarnaast ook consultant productontwikkeling, designbeleid en artdirection. Haar werk is met de Kho Liang-Le-prijs (1993), de Mart Stam-prijs (2001) en de Nederlands Design Prijs voor tentoonstellingsontwerpen (2003) bekroond.
Enkele voorbeelden van haar werk zijn de inrichting van de Beurs van Berlage tot trouwzaal voor het burgerlijk huwelijk van Z.K.H. prins Willem Alexander en prinses Maxima, de museale inrichting van het Anne Frank Huis (Amsterdam, 1999) en de interieurarchitectuur van de uitbreiding van het Teylers Museum (Haarlem, 1996, in samenwerking met Hubert-Jan Henket).
Martin Langer
Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in samenwerking met Marijke van der Wijst en Ineke van Ginneke een aantal foto's van de fotograaf Martin Langer aangekocht, namelijk 'Speakers Corner', 'Picasso Exhibition' en 'Lady with red decoration'.
Wilt u meer weten over Martin Langer, dan kunt u kijken op www.langerphoto.de.
Decoratieve patronen
Bureau Van der Wijst Interieurarchitecten BNO BNI heeft speciaal voor Het Oogziekenhuis Rotterdam diverse decoratieve kleurenpatronen ontwikkeld.
Voor de wachtruimte bij het dagcentrum op de 4e etage ontwikkelde zij een decoratief patroon en gebruikte hierbij ook een krachtig en positief citaat van Antoine de Saint-Exupéry.
Marc Pataut
'Sonia, 16 ans' van Marc Pataut. Locatie: 1e verdieping Het Oogziekenhuis Rotterdam
In Het Oogziekenhuis Rotterdam hangen vier foto's van de fotograaf Marc Pataut. Een voorbeeld hiervan is 'Sonia'.
Marc Pataut maakt deel uit van een activistische groep kunstenaars en schrijvers die zich Ne Pas Plier noemt ('Weiger te buigen').
Indien u geïnteresseerd bent in Marc Pataut en zijn foto's dan kunt u contact opnemen met hem via zijn emailadres: pataut.veritable@wanadoo.fr
"Het is er altijd op dezelfde plaats in je ogen"
Tussen balie 1 en 2 op de begane grond van Het Oogziekenhuis Rotterdam hangt het kunstwerk "Het is er altijd op dezelfde plaats in je ogen" van de Vlaamse kunstenaar Fred Eerdekens.
Licht valt op koperen draadjes en de schaduw van deze draadjes zorgt ervoor dat de tekst zichtbaar wordt op de muur.
Een vaas of twee gezichten?
Het is maar hoe je kijkt. Kijken is één ding, maar zien is een heel ander verhaal. Als we naar een persoon kijken, zien we dat hij een oog, mond, neus etc. heeft. Maar het is niet aan iedereen om zijn innerlijke wereld in te gaan, de stormen of rust in zijn innerlijke wereld te zien. Zien is een andere gebeurtenis.
Op de 1e verdieping van Het Oogziekenhuis Rotterdam hangt een illusie foto afkomstig van het Museum voor Communicatie in Den Haag. Een vaas of twee gezichten – wat zie jij?
Meisje met de parel
Door te kijken naar de woorden die iemand gebruikt, de toon van de stem of de gezichtsuitdrukking kan je niet per se door hebben dat hij liegt. Maar als je naar zijn pupillen kijkt, komt het tevoorschijn. Je ogen vertellen veel meer dan je denkt!
Op de 3e verdieping van Het Oogziekenhuis Rotterdam hangt een foto van het kunstwerk ‘’meisje met de parel’’. De schilderij is gemaakt door Johannes Vermeer, een Nederlands kunstschilder in de Gouden Eeuw.
Zeg de kleur, niet het woord
Wanneer je naar een stuk tekst kijkt, lees je het direct. Dit gaat eigenlijk automatisch. Maar wat als er een kleur staat dat is afgebeeld in een ander kleur?
Op de eerste verdieping van Het Oogziekenhuis staan er allemaal letters die in kleur zijn gespoten. Het is een spelletje: probeer de kleur te zeggen en niet wat er staat. Lukt het?
Kinderogen
Op de eerste verdieping van Het Oogziekenhuis hangt de foto ‘’Anna Lee’’ gemaakt door fotograaf Tsjong Won Bruinsma.
Door de ogen van kinderen ziet de wereld er heel anders uit. Wist u dat een kind tegen de vierde verjaardag de gezichtsscherpte van een volwassene benadert?
Henryk Tomaszewski
Henryk Tomaszewski was een posterkunstenaar, tekenaar, illustrator en cartoonist. Uit zijn posterontwerpen ontstond de Poolse Posterschool en dit had een aanzienlijke invloed op de internationale ontwikkeling van de grafische vormgeving in poster kunst.
Op de tweede verdieping van Het Oogziekenhuis hangt een grafisch ontwerp van Henryk Tomaszewski
Spreekwoorden
Er zijn zó veel spreekwoorden met het woord ‘’oog ‘’ erin. Bijvoorbeeld 'een doorn in het oog zijn' en 'geen oog dicht doen'. Hoeveel ken jij er?
In Het Oogziekenhuis kan je op verschillende plaatsen in het gebouw spreekwoorden vinden.
Kunstrondleiding
Geïnteresseerd in een kunstrondleiding door Het Oogziekenhuis Rotterdam?
Om meer te weten over bovenstaande wandbeelden kunt u natuurlijk contact opnemen met de kunstenaars of fotografen. Maar u kunt u natuurlijk ook opgeven voor een kunstrondleiding door ons ziekenhuis!
Deze rondleiding gaat echter verder dan alleen maar een rondleiding langs de wandbeeldencollectie. Wij vertellen u namelijk ook graag iets over de oogzorg in het algemeen en de oogzorg die wij leveren.
Voor de rondleiding door Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u zich opgeven via het e-mailadres kunst@oogziekenhuis.nl
Museumnacht010
Jaarlijks vindt in Rotterdam de Museumnacht010 plaats. Het Oogziekenhuis Rotterdam doet hier ieder jaar aan mee! Houd de speciale pagina op deze website in de gaten voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten die binnen Het Oogziekenhuis worden georganiseerd tijdens het evenement.
Museumnacht010 is een samenwerking van verschillende kunst- en cultuurinstellingen uit Rotterdam. De instellingen stellen een programma samen en zoeken de samenwerking op om te laten zien wat Rotterdam te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur!
Kunstboek OOG/EYE
Het prachtige resultaat van de renovatie en de toegepaste kunst is ook te bezichtigen in het boek OOG/EYE. Het kunstboek is samengesteld en geredigeerd door Ineke van Ginneke en ontworpen door Irma Boom. Helaas is het boek niet meer voorradig.