Dr. Hans Lemij vertelt over kunstmatige intelligentie tijdens Oogcongres op zaterdag 9 november
Bij glaucoom is het belangrijk dat de oogziekte zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Dit is lastig omdat de patiënt er op het eerste gezicht niet veel last van heeft. Tijdens een routinebezoek kan ook zelfs een arts niet altijd zien dat iemand last heeft van glaucoom. Kunstmatige intelligentie zou de ideale oplossing kunnen zijn. Dr. Hans Lemij is op dit moment bezig met een groot project waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om glaucoom vroegtijdig te ontdekken.
Je kunt een computer veel leren. Zo kun je een computer het verschil tussen een kat en een hond aanleren. Dit kan door veel foto’s van honden en katten in te voeren en deze te markeren als foto van een hond of kat. Na heel veel oefenen kan de computer dan onderscheiden op welke afbeelding een hond staat en op welke afbeelding een kat te zien is. Dit kan ook met het onderzoeken of iemand glaucoom heeft. Je laat een computer afbeeldingen zien van ogen die gezond zijn en ogen met glaucoom. Op dit moment is een project gaande waarbij 100.000 beelden van gezonde ogen en ogen met glaucoom worden ingevoerd in de computer met de juiste diagnose. Zo leert de computer glaucoom te ontdekken op de beelden. Door zoveel beelden in te voeren kan de computer kan de computer zelfs beter glaucoom herkennen op beelden dan oogartsen.
Dr. Hans Lemij vertelt over dit onderwerp tijdens het Oogcongres in Utrecht. Tijdens dit congres worden alle laatste ontwikkelingen in de oogzorg besproken. Kijk voor het hele programma en verder informatie op de website van het Oogcongres 2019.