Dr. Paridaens vertelt op Europees congres over toepassing nanotechnologie bij behandeling oogziekte van Graves
Op zaterdag 9 november vond de 20ste vergadering van de European Graves Orbitopathy group (EUGOGO) plaats in Pisa, Italië. Tijdens dit congres worden o.a. innovaties op het gebied van de oogziekte van Graves besproken.
De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Dit is een ziekte waarbij het lichaam in plaats van overbodige lichaamscellen en infecties ook bepaalde goedwerkende cellen gaat opruimen. Bij de ziekte van Graves voert het lichaam de hormonen die de schildklier aansturen af. Bij deze ziekte kan de patiënt ook de ziekte Graves’ Orbitopathie krijgen. Dan gaat de oogkas ontsteken omdat het lichaam de vetten en spieren gaat aanvallen.
Dr. Dion Paridaens was uitgenodigd om tijdens dit congres een lezing te geven over een nieuwe toepassing van nanotechnologie bij de behandeling van de oogziekte van Graves. Hij rapporteerde de resultaten van een onderzoek dat door oogartsen en endocrinologen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Erasmus MC was uitgevoerd. In deze instellingen wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar de oogziekte van Graves.
Pilotstudie
Het Rotterdamse centrum heeft een pilotstudie gedaan onder een kleine groep patiënten. Bij deze studie werd het effect van Nanocort, een nieuw medicijn, op de ontstekingsverschijnselen onderzocht. Nanocort is een 100 nanometer groot liposoom met daarin een corticosteroid. Deze nanopartikels komen alleen in de ontstoken weefsels terecht doordat ze daar kunnen uittreden uit de bloedbaan. Er werd bij het merendeel van de patiënten in de studie een afname van ontstekingsverschijnselen gezien terwijl er juist minder bijwerkingen werden gezien dan bij gebruik van de meestal gebruikte medicatie (infusen met methylprednisolon). Dit is reden voor een uitgebreidere studie, zodat de doeltreffendheid en effect op de quality-of-life onderzocht kan worden, als ook de eventuele besparing voor het gezondheidszorgsysteem.