Onderzoeker Kedir Adal promoveert op onderzoek naar methode om diabetische retinopathie vroeg te ontdekken
Kedir Adal, onderzoeker bij het Rotterdams Oogheelkundig Instituut (R.O.I.), de onderzoeksafdeling van Het Oogziekenhuis Rotterdam, promoveerde vandaag aan de TU Delft op zijn onderzoek naar manieren om de ziekte diabetische retinopathie vroegtijdig te ontdekken.
Diabetische retinopathie (DR) is een complicatie bij de ziekte diabetes mellitus. Bij mensen met diabetische retinopathie beschadigen de bloedvaten in het netvlies steeds verder. Als dit niet wordt behandeld, dan kan het zicht slechter worden. Het risico van zichtverlies wordt steeds groter als iemand langer de ziekte diabetes mellitus heeft. Aan het begin merkt de patiënt hier nog niets van. Daarom is het belangrijk dat de patiënt regelmatig wordt gecontroleerd.
De regelmatige controles van foto’s van het netvlies door een getrainde specialist kosten veel tijd. Door toename van het aantal patiënten met diabetes wordt het daarnaast steeds moeilijker om alle patiënten te kunnen blijven controleren. Controle van de netvliesfoto’s door een computer biedt in de toekomst een oplossing voor dit probleem. Tijdens zijn promotieonderzoek onderzocht Kedir Adal verschillende onderdelen van een automatische controle van netvliesfoto’s door de computer.
Als een patiënt de ziekte diabetische retinopathie heeft, dan is dit zichtbaar door veranderingen op netvliesfoto’s. Het onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om de computer te leren om deze verschillen met grote precisie automatisch te herkennen. Zelfs kleine schades (met een diameter van 0,0021 millimeter) kunnen door de computer worden opgemerkt. Ook is aangetoond dat hoe meer veranderingen er bij een patient zichtbaar zijn, hoe groter de kans is dat deze binnen een jaar wordt doorverwezen naar de oogarts.
De volgende stap is om deze methode verder uit te werken naar een werkwijze die in de toekomst klinisch gebruikt kan worden.