Annemieke Bes is zeilster en veroverde in 2008 zilver op de Olympische Spelen. Ook nam zij deel aan de Volvo Ocean Race in 2017-2018. Door problemen met haar ogen tijdens de race raakte ze uiteindelijk in contact met Oogziekenhuis Focuskliniek. Annemieke vertelt haar verhaal en beschrijft hoe zij het gehele proces: voor, tijdens en na haar ooglaserbehandeling heeft ervaren bij Oogziekenhuis Focuskliniek in Rotterdam.
Annemieke Bes tijdens de Volvo Ocean Race 2017-2018. Foto credit: Konrad Frost.
De zesde etappe van de Volvo Ocean Race 2017-2018 vertrok op 7 februari vanuit Hongkong. Meteen diezelfde dag voelde ik een vreemd gevoel in mijn oog toen ik van de wacht kwam. Ik dacht bij mezelf: “Meteen maar even druppelen met steriele druppels en dan is het zo weer over.” Na een paar uur werd ik wakker met een rare druk in mijn oog. Ik kon mijn volgende wacht nog wel afmaken maar blijkbaar was het nu voor de anderen ook zichtbaar dat er iets niet in orde was. Na mijn wacht dook ik meteen weer mijn bunk (bed) in. Witty onze schipper was kort en zei: “De volgende wacht sla je over, Bessie.” Ik sputterde nog wat tegen maar realiseerde me dat ik het niet meer kon ontkennen. Ik had een infectie aan mijn rechteroog.
Na bespreking van de symptomen en het sturen van een foto de arts aan wal, kreeg ik een antibioticakuur aan boord. Hierdoor werd de infectie snel minder erg. Door de infectie mocht ik geen lenzen meer dragen, maar gelukkig heb ik altijd een bril bij me voor noodgevallen. Alle varianten brillen zijn aan bod gekomen, zie de foto’s hieronder.
Annemieke Bes tijdens de Volvo Ocean Race 2017-2018. Foto credit: Konrad Frost.
Voorafgaand aan de ooglaserbehandeling
Tijdens de race kwam ik in aanraking met Oogziekenhuis Focuskliniek. Ik was in april 2018 even in Nederland en ik ben toen in het Erasmus MC behandeld aan mijn ogen. Mijn arts daar raadde Oogziekenhuis Focuskliniek aan, omdat het nauw verbonden is met Het Oogziekenhuis in Rotterdam.
De finish van de Volvo Ocean Race was op 24 juni 2018 in Den Haag. Meteen de dag erna, op 25 juni, had ik al een quickscan bij Oogziekenhuis Focuskliniek. Op basis van mijn hoornvliesontsteking werd toen besloten om mijn ogen niet meteen te laseren maar dit minstens een jaar na aanvang van de infectie te laten plaatsvinden. Mijn behandelend oogarts drs. Geerards wilde het litteken wat door de ontsteking was ontstaan, eerst goed de tijd geven om tot rust laten te komen.
Op 12 maart kwam ik terug voor een nieuwe afspraak en een test om te kijken hoe het herstel was verlopen. De resultaten van de test waren zo positief, dat er groen licht werd gegeven voor de laserbehandeling.
Voorbereiding op ooglaseren
Twee weken later, op 26 maart ben ik gelaserd. Waar ik zelf heel erg over te spreken ben, is de precisie waarmee alles werd voorbereid. Je weet nooit hoe je lichaam precies op de behandeling reageert, maar op basis van gemiddelden werd ik erg goed ingelicht over wat ik kon verwachten en kon ik goede maatregelen treffen.
Alle benodigde oogdruppels en oogbeschermers had ik van te voren in huis gehaald. Tevens had ik mijn vriend gevraagd of hij mij wilde halen en brengen en of hij de eerste twee dagen na de behandeling thuis kon werken. Mocht het nodig zijn dan was er iemand die voor mij kon zorgen.
Annemieke Bes samen met drs. Geerards.
De ooglaserbehandeling
De behandeling zelf is voorbij voordat je goed en wel door hebt dat ze zijn begonnen. Ik werd goed verdoofd met oogdruppels. Ook werd er goed gecheckt of het goed rustig was rondom de kamer waar gelaserd wordt. Ze nemen al het zekere voor het onzekere en willen absoluut niet dat iets zou afleiden. Een hele fijne en professionele gedachte! Het rook heel even een beetje apart maar dat was ook zo weg. Het was me al snel duidelijk dat de behandeling zelf zo gepiept is en dat vooral de nabehandeling erg belangrijk is. Meteen een zonnebril op om te beschermen tegen licht en goed druppelen.
Na de behandeling
De eerste dag waren de ogen nog verdoofd en zag ik nog best goed. De tweede dag werd het in de loop van de dag wat minder en de derde dag was een beetje doorkomen. Op dag vier voelde ik duidelijk vooruitgang en daarna ging het heel snel beter. Het is best vermoeiend als je moeite hebt met scherp zien. Ik merkte die dagen dat ik minder zicht en meer irritatie kreeg zodra ik moe werd. Dan ging ik even een uurtje liggen en was het daarna weer stukken beter. De mogelijkheid hebben om te kunnen rusten wanneer ik er behoefte aan had, vond ik zelf heel fijn en leek mij onwijs goed te doen. Na vijf dagen reed ik weer auto en na een week kon ik alweer volledig sporten.
Het resultaat
Nu is het precies een maand later en zit ik op Antigua voor een zeilwedstrijd. Ik heb twee categorie-3-brillen gekocht en een hele serie petjes mee om de felle zon nog een beetje te mijden. Tevens blijf ik de eerste maand nog goed door druppelen en maak ik nog naar behoefte gebruik van kunsttranen. Ik zie nu over het algemeen haarscherp en die kunsttranen heb ik steeds minder nodig. Ik vind het heerlijk dat ik nooit meer na hoef te denken over brillen en lenzen. Het maakt mijn leven zoveel makkelijker!
Afspraak maken bij de Focuskliniek
U hoeft niet eerst langs de huisarts voor een behandeling in Oogziekenhuis Focuskliniek. U kunt direct een afspraak maken voor een adviesgesprek. Een quickscan voor ooglaseren of lensimplantatie kan vaak ook bij een optometrist bij u in de buurt.