Fluorescentie-angiografie (FAG)

Soms wil de oogarts de bloedvaten in uw netvlies of de macula goed bekijken. Dat kan zijn om te zien waar uw klachten vandaan komen of om een behandeling te kunnen starten. Dan kan een fluorescentie-angiografie (fag-onderzoek) gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij netvliesafwijkingen door diabetes, een ontsteking als uveïtis, of om afsluiting van een bloedvat in het oog te onderzoeken (veneuze stamocclusie).

Wat is een fluorescentie-angiografie (FAG)?

Met een fluorescentie-angiografie worden snel achter elkaar veel foto’s van uw netvlies gemaakt. Om de bloedvaten duidelijk op de foto’s te kunnen zien, krijgt u eerst van een verpleegkundige een infuusnaaldje in uw arm, waarna een arts wat kleurstof door het infuusnaaldje kan spuiten. De bloedvaten in uw netvlies en het vaatvlies eronder worden door deze kleurstof beter zichtbaar op de foto. Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur.

Fundusfoto zonder kleurstof
Fundusfoto zonder kleurstof
Fundusfoto, 40 seconden na toediening met kleurstof
Fundusfoto, 40 seconden na toediening met kleurstof

 

Fluorescentie-angiografie (FAG) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam werken we met moderne, digitale apparatuur voor de fluorescentie-angiografie. Hierdoor kan uw oogarts direct de beelden op het scherm zien. De uitslag krijgt u bij ons dan ook direct na het onderzoek. Zo kan de juiste behandeling vaak snel daarna worden gestart.

Onze tips bij een fluorescentie-angiografie (FAG)

Na het onderzoek heeft u vaak last van het licht. Een zonnebril meenemen kan dan prettig zijn. Ook ziet u de eerste 2 uur minder scherp. Dit komt door de oogdruppels die u bij dit onderzoek krijgt. Zorg daarom dat u na het onderzoek niet hoeft te fietsen of zelf hoeft te rijden. Heeft u niemand die u kan begeleiden? Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft ook een begeleiderservice.

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8