Oorzaken van een achterste glasvochtloslating
De oorzaak van een achterste glasvochtloslating ligt in uw leeftijd. Bij het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht langzaam. Hierdoor kan het glasvocht op een moment los komen van het netvlies (figuur 2).
Symptomen van een achterste glasvochtloslating
Een achterste glasvochtloslating heeft meerdere symptomen. U kunt de volgende klachten krijgen:
- u ziet duidelijk zwevende vlekjes (mouches volantes), vooral als u naar een lichte achtergrond kijkt;
- u ziet een vrij grote zwevende vlek of een waas voor het oog;
- u ziet lichtflitsen aan de zijkant van het oog, vooral 's avonds of in een donkere omgeving;
- u ziet minder goed dan anders.
Tegelijk met de achterste glasvochtloslating kunnen andere oogproblemen optreden. Soms ontstaat een bloeding in het glasvocht. Ook kan er een scheurtje in het netvlies komen waardoor vocht onder het netvlies terechtkomt. Hierdoor komt het netvlies los te liggen. Dit noemen we een netvliesloslating of ablatio retinae.
Tip van de oogarts
Met spoed contact opnemen
Ziet u plotseling allerlei of veel meer zwevende vlekjes? Ziet u een grotere vlek of waas, lichtflitsen of is uw zicht heel snel verminderd? Neem dan direct contact op met onze afdeling Acute Oogzorg.
Behandelingen
In Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor goed advies bij een achterste glasvochtloslating. Onze specialisten kijken zorgvuldig naar de ernst en de oorzaak van uw klachten. We doen grondig onderzoek naar de binnenkant van uw oog. Ook om mogelijke bijkomende oogproblemen op te sporen of uit te sluiten. Wij maken voor u een behandelplan op maat afhankelijk van de diagnose, de ernst en de oorzaak van uw oogziekte.
Afwachten
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op. Als er geen beschadigingen van uw netvlies zijn gevonden gaat u vaak langzaam weer beter zien.
Gas, lucht of olie in het oog
Onderzoeken
We willen eerst altijd precies weten wat er aan de hand is. Daarom krijgt u verschillende onderzoeken. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.