Blefaritis (ooglidrandontsteking)
Als u blefaritis (of blepharitis) heeft, zijn de ooglidranden of de talgklieren van uw ooglid ontstoken. Deze ontsteking is chronisch. Dat betekent dat de klachten vaak blijvend zijn. Wel zijn de klachten hierbij vaak wisselend: soms heeft u minder last, soms meer last.
Er zijn twee soorten blefaritis, namelijk anterieure plefaritis en posterieure blefaritis. Bij anterieure blefaritis zijn uw ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blefaritis (meibomitis) zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Daardoor is er minder of juist meer talg.
U kunt last hebben van 1 vorm of van beide vormen tegelijkertijd.
Oorzaken van blefaritis
Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Waar de bacterie vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne en rosacea.
Symptomen van Blefaritis
Blefaritis is een onschuldige oogziekte, maar u kunt wel vervelende klachten hebben zoals droge ogen. Andere klachten hangen af van de soort blefaritis die u heeft.
Symptomen van anterieure blefaritis
U kunt anterieure blefaritis herkennen aan de volgende klachten:
- huidschilfers en korstjes tussen uw wimpers;
- rode ooglidranden;
- geïrriteerde ooglidranden.
Symptomen van posterieure blefaritis
Posterieure blefaritis is niet altijd te zien aan de buitenkant van uw ooglid. Wel kunt u de volgende klachten ervaren:
Door posterieure blefaritis wordt er steeds minder vet afgegeven aan de traanfilm (het laagje vocht in het oog). Deze ziekte heet Meibomiam Gland Dysfunction (MGD) of meibornitis.
Tip van de oogarts
Als u blefaritis heeft is het beter om geen oogmake-up te dragen. In ieder geval niet zolang uw ooglidranden nog ontstoken zijn.
Behandelingen
Om van blefaritis af te komen, moet u de ziekte blijven behandelen. Als u stopt met de behandeling, komen de klachten vaak terug. Een groot deel van de behandeling bestaat uit het schoonmaken van uw ooglidranden. Wij geven u adviezen over hoe u dat het beste kunt doen. Het is belangrijk dat u dit stappenplan goed volgt. Blijven de klachten aanhouden? Dan kan de oogarts besluiten om medicijnen voor te schrijven.
Oogzalf
Blijven de klachten aanhouden? Dan kan de oogarts kiezen voor een oogzalf met antibiotica of corticosteroïden. Deze oogzalf remt de ontsteking. Hierbij blijft u de oogleden iedere dag ook schoonmaken en masseren.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.