Oorzaak van nastaar
Een staaroperatie kan bij sommige mensen nastaar veroorzaken. Na deze operatie wordt niet de nieuwe lens troebel, maar het zakje eromheen. Cellen van uw eigen lens zijn dan in het oog achtergebleven. Deze kunnen gaan groeien en een dun, ondoorzichtig laagje veroorzaken. Nastaar komt niet bij iedereen voor die een staaroperatie heeft gehad. Slechts 1 tot 3 van de 10 patiënten heeft hier last van. Kinderen ontwikkelen vaker nastaar na een staaroperatie.
Symptomen van nastaar
De verschijnselen van nastaar zijn ongeveer hetzelfde als bij staar. Het kan daarom voelen alsof de staar weer is teruggekomen. Bij nastaar kunnen de volgende klachten voorkomen:
- langzaamaan weer minder scherp of waziger zien;
- met 1 oog dubbelzien;
- verblinding bij fel licht;
- schittering in het oog bij fel licht.
Tip van de oogarts
Heeft u een staaroperatie gehad en bent u na een tijdje weer slechter gaan zien? Laat dan door uw oogarts controleren of u een vorm van nastaar heeft.
Behandelingen
Het Oogziekenhuis Rotterdam biedt ook bij nastaar goede oogzorg. Onze oogartsen onderzoeken uw oogklachten met veel aandacht. Zo is snel duidelijk of u last van nastaar heeft. Daarna krijgt u een persoonlijk advies en de behandeling die het beste bij u past. Bij nastaar kunnen we u helpen met een korte behandeling op de polikliniek. Na deze behandeling kunt u direct weer naar huis. Wel ziet u nog een aantal uur wazig en kan een zonnebril prettig zijn.
Laserbehandeling bij nastaar
Onderzoeken
Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We kijken naar de ernst van uw oogprobleem en starten met een behandeling als we duidelijk weten wat er aan de hand is.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.