Oogontsteking door het adenovirus

Het adenovirus is eigenlijk een gewoon verkoudheidvirus. Het virus kan klachten geven als hoesten, niezen of darmproblemen. Soms gaat de infectie over op uw oog of ogen. U heeft dan een ontstoken oog. Een infectie door het adenovirus in uw oog kan erg vervelend zijn, maar is ongevaarlijk. Na een week of 3 is de ooginfectie met de klachten voorbij. Tijdens deze periode bent u wel erg besmettelijk voor anderen om u heen. Kleine littekentjes op het oog kunnen nog wat langer last geven.

Oorzaken van een oogontsteking door het adenovirus

De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie. 

Symptomen van een oogontsteking door het adenovirus

Vaak heeft u al klachten van het adenovirus als verkoudheid of buikklachten. Een oogontsteking door het adenovirus geeft klachten als:

De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar weken.

Tip van de oogarts

Bij een ooginfectie met het adenovirus steekt u makkelijk iemand anders aan. Gooi gebruikte zakdoekjes daarom direct weg. Deel ook geen handdoeken, oogdruppels of make-up met anderen.

Behandelingen

Een ooginfectie door het adenovirus gaat vanzelf weer over. Dit gebeurt meestal binnen 3 weken. Behandelen is dan niet nodig. In die periode bent u wel erg besmettelijk voor anderen om u heen. Een besmetting met het virus kan zich razendsnel verspreiden. Voor ons oogziekenhuis betekent dat een serieus risico voor andere patiënten met een oogziekte. Patiënten die aangestoken worden door het virus mogen bijvoorbeeld niet meer geopereerd worden.

Heeft u last van verkoudheid waarbij u oogklachten heeft? Neem dan eerst contact op met de huisarts. Die zal kijken of een verwijzing naar ons ziekenhuis nodig is. Heeft u een afspraak op onze poli gehad voor deze klachten? Dan is een vervolgafspraak vaak niet nodig. Wacht hier in ieder geval mee tot de infectie over is.

Mogelijke medicijnen:

Oogdruppels
U krijgt medicijnen in de vorm van oogdruppels die de ontsteking in het oog remmen of de pijn verzachten.

Oogzalf
Om de klachten te verminderen, schrijven wij soms oogzalf voor. Deze zalf gebruikt u ’s avonds voordat u naar bed gaat. Bij het wakker worden masseert u uw oogleden voorzichtig, zodat ze soepel opengaan.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8

Nieuws

Agenda

OOG om OOG: nascholing huisartsen

  • 6 februari 2025
  • 17.30 - 21.00 uur
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement