Scheelzien (strabismus)

Bij de meeste mensen staan de ogen recht en kijken ze in dezelfde richting. Als een oog meer naar binnen, naar buiten, naar boven of naar beneden staat, noemen we dat scheelzien. Andere woorden voor scheelzien zijn loensen of strabismus.

Oorzaken van scheelzien (strabismus)

Bij kinderen kan het scheelzien aangeboren zijn. Waarom scheelzien later ontstaat is niet altijd duidelijk. 

Mogelijke oorzaken voor scheelzien zijn:

  • erfelijkheid (scheelzien komt in de familie voor);
  • een ongeluk aan de ogen (meestal op volwassen leeftijd);
  • een (infectie)ziekte;
  • een niet-gecorrigeerde brilsterkte.

Vaak worden bij scheelzien de oogspieren niet goed aangestuurd vanuit de hersenen en ligt het probleem niet bij de spieren zelf.

 

Symptomen van scheelzien (strabismus)

Scheelzien kan een of meer van de volgende zichtbare symptomen hebben:

  • 1 oog draait naar de neus toe (esotropie);
  • 1 oog draait naar het oor toe (exotropie);
  • 1 oog draait naar boven toe (hypertropie);
  • 1 oog draait naar beneden (hypotropie);
  • de ogen staan af en toe gedraaid, als u in de verte of van dichtbij naar iets kijkt;
  • hoofdpijn;
  • dubbelzien.

Uitleg behandeling in televisieprogramma Klokhuis

Bekijk de onderstaande televisieuitzending van Klokhuis om meer te weten te komen over een scheelzienoperatie bij kinderen in Het Oogziekenhuis.

Scheel kijkend meisje

Tip van de oogarts

De operatie aan de oogspieren verbetert uw brilsterkte of gezichtsscherpte niet. Toch kunt u beter niet vlak na de operatie de ogen laten opmeten of een andere bril kopen. Wacht tot uw oogarts of orthoptist u hierover advies geeft.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn wij experts op het gebied van scheelzien bij kinderen en volwassenen. Bij de behandeling van scheelzien werken de oogarts en de orthoptist nauw samen. Zo kunnen wij u het best passende advies geven. Een behandeling bestaat meestal uit een operatie. Kiezen voor een operatie kan zijn om een mooier resultaat te krijgen of om de klachten te verminderen of te voorkomen. Hoe dan ook, u bent bij ons in goede handen. In Het Oogziekenhuis Rotterdam werken wij met de modernste operatietechnieken. Het resultaat van de operatie is afhankelijk van de beginsituatie. De oogarts bespreekt samen u met wat een behandeling voor u of uw kind kan doen.

Lui oog trainen (oog afplakken)

Heeft uw kind een lui oog? Dit kan zijn ontstaan bijvoorbeeld door scheelzien of een bril met glazen van verschillende sterkte. Als uw kind het luie oog minder goed gebruikt, gaat dit oog verder achteruit. Daarom trainen wij een lui oog. Hoe eerder...

Oogspieroperatie bij scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) staat 1 van de ogen in een andere richting. De oogspieren worden dan niet goed aangestuurd door de hersenen. Voor een mooier resultaat of bij klachten als dubbelzien of hoofdpijn verbeteren we de stand van deze oogspieren...

Onderzoeken

Een onderzoek is nodig om te zien hoe de stand van de ogen is. De oogarts of orthoptist kan daarnaast ook de gezichtsscherpte meten.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist of orthoptist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda