Verstopte traanwegen en traanogen

Tranen worden gemaakt in de traanklier  boven het oog. Ze bestaan uit traanvocht en houden het oog vochtig. Daarna lopen ze via de traanwegen weg naar de neus. Als u veel last heeft van tranende ogen kan dit komen doordat ergens in de traanwegen een verstopping zit. Bijvoorbeeld een verstopte traanbuis. Bij kinderen kan een verstopte traanbuis aangeboren zijn. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals overproductie van tranen.

Oorzaken van traanogen

Bij verkoudheid, huilen of bijvoorbeeld in de wind lopen zijn tranende ogen  heel normaal. Traanogen kunnen ook komen door een verstopping of ontsteking in de traanwegen. Of door afwijkingen op een andere plek in het oog.

Oogziekenhuis_Afvoerende traanwegen
Afvoerende traanwegen
  • Verstopping van de traankanalen (canaliculi): dit zijn de buisjes in de ooghoek die naar de traanzak in de neus lopen. Soms kan het doorprikken in combinatie met het plaatsen van een siliconenstent eventueel met een DCR-operatie de verstopping verhelpen. Soms helpt dit niet, dan is een traanwegprothese de laatste oplossing.
  • Verstopping van de traanbuis (ductus nasolacrimalis): dit is het kanaaltje dat vanuit de traanzak naar de neus loopt. De oorzaak van deze verstopping is meestal moeilijk te vinden. Een DCR-operatie en/of siliconenstent kunnen de verstopping verhelpen. Bij jonge kinderen kan ook het doorprikken van de traanbuis (sondage) helpen.
  • Verstopping van het traanpunt: het traanpunt is het begin van het traankanaaltje, dat tegen het oog aan ligt. Als deze te nauw is, kan deze met een klein ingreepje vergroot worden. Als deze verstopt is kunnen we proberen deze door te prikken door te prikken (sondage met siliconenstent). Soms helpt dit niet, dan is een traanwegprothese de laatste oplossing.
  • Een afstaand traanpunt (ectropion): bij deze verslapping van het onderooglid sluit het traanpunt niet goed meer aan op het oog. Een ectropion-operatie  kan helpen
  • Ontsteking van de traanzak: deze ontsteking wordt behandeld met antibiotica. Bij een terugkerende ontsteking kan een DCR-operatie nodig zijn.
  • Te grote aanmaak van tranen: als er meer tranen worden gemaakt dan er weg kunnen lopen, krijgt u last van traanogen. Soms ligt dit aan de kwaliteit van het traanvocht in uw oog. Of komt dit door irritatie aan het oog door andere oogziekten (zoals ontstekingen van het oog of de oogleden, of entropion).
  • Te slechte kwaliteit tranen: als de samenstelling van de tranen niet goed is, verdampen ze te snel of glijden ze te snel van het oog weg. De traanklier maakt dan weer extra tranen aan. Kunsttranen kunnen een oplossing zijn.

Drs. R.O.B. de KeizerTip van de oogarts

De traanbuisjes bij kinderen zijn een stuk smaller dan bij volwassenen. Een verkoudheid is dan al voldoende om deze te verstoppen. Hierdoor ontstaan ook vaak vieze oogjes. Dit gaat vanzelf weer over als uw kind niet meer verkouden is.

Drs. R.O.B. de Keizer

Behandelingen

Tranende ogen komen veel voor. We hebben dan ook veel ervaring in het onderzoeken en verhelpen van de klachten van traanogen. Daarnaast doen onze oogartsen veel wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld of dotteren eigenlijk wel helpt naast het plaatsen van een stent. Met de resultaten van dit soort onderzoeken ontwikkelen wij steeds betere behandelingen. En voorkomen we dat u een behandeling krijgt die minder effectief is. Zo werken we als dé oogspecialisten voortdurend aan de oogzorg van nu en van straks.

Voor de behandeling van verstopte traanwegen werken we meestal met een stappenplan. Voor andere klachten kan het nodig zijn naar het ooglid te kijken. Of naar de traankwaliteit.

Verstopte traanwegen en traanogen: behandeling

Tranende ogen hebben vaak te maken met een slechte afvoer van de tranen. Dit kan komen door een verstopping van de traanwegen. Bij jonge kinderen zijn de traanwegen vaak nog erg smal. Of is het vliesje in de traanbuis nog niet open. De behandelingen...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling bij u of uw kind, zal de oogarts eerst goed kijken naar de ogen en de klachten die er zijn. Soms vragen we hierbij de keel-, neus-, en oorarts (KNO) om even mee te kijken.  
 
Onderzoek traanafvoersysteem
De oogarts kijkt eerst goed of het ooglid en het traanpuntje netjes tegen het oog aanliggen. Daarna wordt met vloeistof getest of er een verstopping is in de traanbuisjes en waar deze zit.

Onderzoek door de KNO-arts
Als de oogarts bij de traanklachten denkt dat er ook even naar uw neus gekeken moet worden, krijgt u een onderzoek bij de KNO-arts.    

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Leergang oogheelkunde

  • 11 september 2024 - 5 februari 2025
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement