Verstopte traanwegen en traanogen: behandeling

Tranende ogen hebben vaak te maken met een slechte afvoer van de tranen. Dit kan komen door een verstopping van de traanwegen. Bij jonge kinderen zijn de traanwegen vaak nog erg smal. Of is het vliesje in de traanbuis nog niet open. De behandelingen voor verstopte traanwegen doen wij vaak in een vaste volgorde. Als de eerste stap niet helpt gaan we pas naar de volgende. Gelukkig zijn bij de meeste patiënten niet alle stappen nodig. 

Wat zijn de behandelingen bij traanogen?

Voor de behandeling van verstopte traanwegen werken we meestal met een stappenplan. Voor andere klachten kan het nodig zijn naar het ooglid te kijken. Of naar de traankwaliteit.

Kunsttranen
Bij een slechte traankwaliteit kunnen kunsttranen helpen. Er zijn veel soorten kunsttranen, van oogdruppels tot een gel. Samen met uw oogarts bekijkt u wat bij u past. Kunsttranen kunnen de klachten verzachten.

Stappen bij kinderen

1e stap bij kinderen: Antibioticadruppels en traanbuis masseren
Dit wordt vaak als eerste stap gedaan bij kinderen jonger dan 6 maanden. Bij kinderen ouder dan 12 maanden of volwassenen wordt dit niet vaak gedaan. Met een vinger drukt u tussen de neus en de ooghoek. Zo gaat de traanzak leeg. De oogdruppels met antibiotica die u daarna geeft, stromen zo beter door naar de traanbuis. 

2e stap bij kinderen: Traanbuis doorprikken (sondage)
Als massage niet helpt, kunnen we de traanbuis voorzichtig doorprikken. Dit opent een nog gesloten vliesje in de traanbuis. Ook worden afwijkingen zo ontdekt. Sondage kan al bij kinderen vanaf 1 jaar en gebeurt onder narcose. 

Eventuele vervolgstappen bij kinderen en/of volwassenen

Siliconenstent
Als sondage niet helpt kan er een dun slangetje (stent) in de traanbuis worden geschoven. De stent blijft 3 maanden zitten en rekt de traanbuis op. Het plaatsen van de stent gebeurt onder narcose in dagbehandeling. Het verwijderen daarna is pijnloos.

DCR-operatie
Als een stent niet helpt of lukt door een afwijking aan de traanbuis, is een DCR-operatie de volgende stap. Hierbij maken we een directe verbinding tussen de traanzak en de neus. Een bypass dus. Dit kan via de neus (endonasale DCR) of een sneetje in de huid (externe DCR).

Alleen bij volwassenen

Ooglidchirurgie
In verband met een naar buiten gedraaid onderooglid (ectropion), naar buiten gedraaid traanpuntje of een te klein traanpuntje kan er voor worden gekozen om een ooglidoperatie uit te voeren.

Traanwegprothese
Wanneer de canaliculi of traanpuntjes zeer ernstig verstopt zijn, of wanneer de hierboven beschreven operaties niet helpen, blijft er soms maar één mogelijkheid over om het tranen te verhelpen: het plaatsen van een traanwegprothese. Deze operatie voeren wij in principe alleen uit bij volwassenen.

Behandeling van tranende ogen in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Omdat tranende ogen veel verschillende oorzaken kunnen hebben, onderzoeken onze oogartsen het oog eerst heel goed. Ook kinderen kunnen bij ons terecht en voelen zich bij ons snel op hun gemak. We hebben ook veel ervaring met de kleinste oogjes. Ook is er een hechte samenwerking met de KNO-artsen uit het Erasmus MC. We zorgen ervoor dat we zo snel en zo goed mogelijk een oplossing voor uw klachten of de klachten van uw kind vinden.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda