Aangeboren glaucoom
Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogdruk te hoog is. Daardoor kan de oogzenuw beschadigd raken, wat tot slechtziendheid kan leiden. Meestal ontstaat deze oogziekte pas op latere leeftijd. Maar glaucoom kan ook al bij uw kindje tijdens de zwangerschap ontstaan. Uw kindje heeft dan aangeboren glaucoom (congenitaal glaucoom). Aangeboren glaucoom komt gelukkig heel erg weinig voor.
Oorzaken van aangeboren glaucoom
Bij aangeboren glaucoom is het afvoersysteem van vocht (kamerwater) in het oog niet goed ontwikkeld. De afwijking zit meestal in het voorste deel van het oog, de kamerhoek. Hier zitten de afvoerkanaaltjes. Als de afvoer van het kamerwater niet goed werkt, ontstaat er een hoge druk in het oog van uw kind.
Symptomen van aangeboren glaucoom
Omdat de ogen van een kindje erg elastisch zijn, rekt het oog bij een hoge druk op. Uw kind krijgt dan grote, uitpuilende ogen. Dit wordt ook wel buphthalmus (koeienoog) genoemd. Ook wordt bij aangeboren glaucoom het hoornvlies langzaam troebel.
Tip van de oogarts
Kinderen met aangeboren glaucoom hebben vaak grote ogen en kunnen niet goed tegen licht. Heeft uw kindje last van deze symptomen? Bespreek dit dan met de huisarts of op het consultatiebureau.
Behandelingen
Aangeboren glaucoom is een ernstige en lastig te behandelen oogziekte. Het is belangrijk aangeboren glaucoom vroeg te herkennen. Zo kunnen wij verdere problemen met het zicht van uw kindje tegengaan met een behandeling. Eenmaal opgelopen schade aan de oogzenuw is namelijk helaas blijvend. De oogartsen in ons KinderOOGcentrum zijn dé superspecialisten bij kinderoogproblemen. Uw kindje is bij ons in goede handen.
Kinderen met aangeboren glaucoom behandelen wij met medicijnen. Werken deze medicijnen niet? Dan bekijkt de oogarts of een laserbehandeling of een operatie mogelijk is.
Onderzoeken
De symptomen van aangeboren glaucoom worden meestal enkele weken tot maanden na de geboorte zichtbaar. Wij onderzoeken de symptomen verder en stellen een diagnose. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet uw kindje een paar uur wazig. Vaak is een onderzoek onder algehele verdoving (narcose) nodig, omdat kleine kinderen nogal eens tegenstribbelen bij het onderzoek.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.