Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen

Is uw hoornvlies (cornea) beschadigd of van vorm veranderd? Bijvoorbeeld na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door keratoconus? Hierdoor gaat u slechter zien. Deze oogproblemen zijn niet te verbeteren met brillenglazen, maar wel met contactlenzen. Door het dragen van speciale contactlenzen kunt u weer scherper zien. Uw oogarts overlegt met u welke soort contactlens het beste bij u past.

Wat zijn contactlenzen na hoornvliesafwijkingen?

Een contactlens draagt u op uw oog. De lens zorgt ervoor dat de voorkant van uw oog weer een gladde, ronde vorm krijgt. Uw gezichtsscherpte verbetert na het inzetten van de lens direct.

Contactlens bij hoornvliesafwijkingen
Als het hoornvlies niet helemaal glad is kan een lens worden geplaatst met een glad oppervlak. Dit zorgt ervoor dat het licht weer goed in uw ogen binnenkomt.

Er zijn verschillende soorten contactlenzen.

  • Zuurstofdoorlatende contactlenzen (groot of klein): de moderne versie van de vroegere harde contactlens. Het leren dragen ervan kan wat moeite en tijd kosten. Toch kunnen veel mensen aan dit type lenzen wennen. Zuurstofdoorlatende lenzen vervangt u na 1 tot 3 jaar.
  • Hybride contactlenzen: zachte lenzen met in het midden een harde contactlens. Deze lens is lastiger in en uit te doen. In het begin kan het lastig zijn aan deze lenzen te wennen. Hybride lenzen vervangt u na 6 maanden.
  • Scleralenzen: harde zuurstofdoorlatende lenzen. Ze zijn geschikt bij een sterk vervormd hoornvlies of wanneer u andere soorten contactlenzen niet verdraagt. Scleralenzen vervangt u na 1 tot 2 jaar.
  • Zachte contactlenzen: geschikt bij een kleine vervorming van het hoornvlies of voor mensen die andere soorten contactlenzen niet verdragen. Zachte contactlenzen vervangt u iedere maand of ieder half jaar.

Contactlenzen na hoornvliesafwijkingen in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het aanmeten van contactlenzen bij hoornvliesklachten. De oogarts kan u dan ook goed advies geven over welke contactlenzen bij uw ziektebeeld de beste zijn. Ook bespreekt u samen hoe uw gezichtsvermogen. Lenzen leren dragen kan lastig zijn. U krijgt bij ons een persoonlijke begeleiding bij het leren indoen en dragen van de lenzen. Wilt u liever geen contactlenzen? U kunt met onze oogarts ook andere behandelingsmogelijkheden bespreken. Binnen Het Oogziekenhuis vindt u ook een winkel van Oculenti . Deze winkel is gespecialiseerd in aangepaste contactlenzen bij oogklachten. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Nieuws

Agenda

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Leergang oogheelkunde

  • 11 september 2024 - 5 februari 2025
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement