Hechtingen verwijderen (na hoornvliestransplantatie)
Heeft u een hoornvliestransplantatie gehad? Bij deze operatie is uw nieuwe hoornvlies (cornea) vastgezet met een aantal hechtingen. Deze hechtingen lossen niet vanzelf op. Ze worden later weer verwijderd. Soms in meerdere stappen.
Hoe worden hechtingen verwijderd (na hoornvliestransplantatie)
De hechtingen in uw oog worden meestal op de polikliniek verwijderd. Hierbij ligt u in een gemakkelijke stoel of zit u voor de spleetlamp van de oogarts. Vooraf krijgt u een plaatselijke verdoving, met oogdruppels of een prikje bij uw oog. Daarna plaatst de oogarts een ooglidspreider tussen uw oogleden, zodat uw oog wijd open blijft staan. Dan worden de hechtingen voorzichtig uit uw hoornvlies gehaald. Als de hechtingen op de operatiekamer worden verwijderd, is een gehele verdoving (narcose) mogelijk.
Hechtingen verwijderen (na hoornvliestransplantatie) in Het Oogziekenhuis Rotterdam
De zorg na een hoornvliestransplantatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam is nooit standaard. We kijken namelijk altijd goed naar uw persoonlijke situatie en naar hoe uw oog herstelt. Na het verwijderen van uw hechtingen kan uw brilsterkte veranderen. Daarom plannen wij het verwijderen van de hechtingen goed. Zo zorgen wij ervoor dat dit verschil zo klein mogelijk blijft. Afhankelijk van de gebruikte operatietechniek, worden de hechtingen namelijk meestal niet allemaal in 1 keer verwijderd, maar in meerdere keren. Soms met tussenpozen van enkele maanden.
Na de behandeling mag u dezelfde dag nog naar huis. Het is belangrijk om voor een begeleider te zorgen, want u kunt dan nog niet zelf rijden of fietsen.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.