Lui oog (Amblyopie)

Als uw kind een lui oog (amblyopie) heeft, gebruikt uw kind 1 oog meer dan het andere. Namelijk het oog dat het beste ziet. Het andere oog doet dan niet actief mee en wordt ´lui´. Soms kunnen allebei de ogen lui zijn. Een lui oog ontstaat in de kinderjaren. Tot uw kind 10-12 jaar oud is, kan dit luie oog getraind worden zodat het weer actief mee doet. Is uw kind ouder en niet eerder behandeld, dan blijft het oog lui. Deze oogaandoening kan vaker voorkomen binnen een familie.

Oorzaken van een lui oog (amblyopie)

Een lui oog ontstaat als het zicht zich in de vroege kinderjaren niet sterk genoeg ontwikkeld heeft. Dat kan het gevolg zijn van onder andere:

  • loensen of scheelzien (strabismus): uw kind gebruikt het oog waarmee het scheelziet dan minder vaak;
  • een troebele ooglens (aangeboren staar): uw kind ziet minder goed met dit oog en gebruikt het daardoor minder vaak;
  • een laag hangend ooglid: het ooglid hangt voor de pupil van uw kind, waardoor uw kind minder ziet en het oog ook minder gebruikt;
  • verschil in sterkte van brillenglazen: het zwakste oog wordt dan minder gebruikt.

Symptomen van een lui oog (amblyopie)

Het kan lastig zijn om te ontdekken of uw kind een lui oog ontwikkelt. Soms geeft een lui oog geen duidelijke verschijnselen. Of zijn de signalen pas zichtbaar als uw kind wat ouder is. Bij de volgende symptomen kan het zijn dat uw kind een lui oog heeft:

  • uw kind loenst of kijkt scheel;
  • uw kind grijpt ernaast als het iets wil pakken of struikelt vaker (uw kind ziet minder diepte);
  • uw kind heeft een bril, maar ziet nog steeds slecht met 1 oog.

Tip van de oogarts

Denkt u dat uw kind een lui oog heeft? Neem dan contact op met de huisarts en laat uw kind doorverwijzen naar de oogarts. Hoe eerder we uw kind behandelen, hoe groter de kans is dat het trainen van het oog een goed resultaat oplevert.  

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u goede oogzorg verwachten. Onze specialisten kijken zorgvuldig naar de oogklachten van uw kind. Afhankelijk van de diagnose krijgt uw kind een behandeling op maat. Bij een lui oog is het belangrijk dat we een kind zo jong mogelijk behandelen. Als de oogafwijking niet op jonge leeftijd wordt behandeld, kan uw kind als volwassene een lui oog blijven houden.

Wij maken voor uw kind een behandelplan op maat. De behandeling hangt af van de diagnose, de ernst en de oorzaak van het luie oog.

Bril
Als uw kind een afwijking heeft van de brilsterkte, kan een bril of een contactlens soms al genoeg zijn.

Oogdruppels bij een lui oog
Uw kind krijgt oogdruppels die de pupil van het goede oog verwijden en wazig maken. Zo wordt het luie oog aan het werk gezet.

Lui oog trainen (oog afplakken)

Heeft uw kind een lui oog? Dit kan zijn ontstaan bijvoorbeeld door scheelzien of een bril met glazen van verschillende sterkte. Als uw kind het luie oog minder goed gebruikt, gaat dit oog verder achteruit. Daarom trainen wij een lui oog. Hoe eerder...

Onderzoeken

Onze specialisten weten een lui oog bij uw kind snel te herkennen. Daarna bekijken wij welke behandeling het beste past.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda