Droge ogen

Heeft u last van droge, branderige ogen? Deze klacht horen we erg vaak. Droge ogen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door lang naar een beeldscherm te kijken. U knippert dan minder, waardoor er niet genoeg traanvocht in uw oog komt. Ook kunnen droge ogen ontstaan door lenzen, sigarettenrook, bepaalde medicijnen en de verwarming of airco. Een veelvoorkomende oorzaak daarnaast is ouderdom. Ook hormonale veranderingen bij vrouwen tijdens de overgang en allergieën als hooikoorts kunnen zorgen voor droge ogen.

Wat te doen tegen droge ogen?

Aan droge ogen kunt u vaak zelf veel doen. Als u lang naar een beeldscherm kijkt of leest, helpt het om wat vaker te knipperen. Of sluit uw ogen even. Met gesloten ogen rondjes met uw ogen draaien helpt ook. Het traanvocht komt zo beter over het hele oog heen. Als de lucht in uw huis erg droog is, kan een bakje water op de verwarming helpen. Vaak heeft u dan ook last van een droge huid of droge mond. Draagt u lang contactlenzen? Dan kan afwisselen met een bril verlichting geven. Controleer bij gebruik van medicijnen de bijsluiter op bijwerkingen als droge ogen. Het is bijvoorbeeld een bekende bijwerking van hooikoortsmedicijnen (antihistaminica) en antidepressiva.

Het onderzoeksinstituut van Het Oogziekenhuis Rotterdam doet onderzoek naar een betere behandeling van droge ogen. Klik hier voor meer informatie.

Droge ogen met andere klachten

Soms heeft u naast droge, vermoeide of branderige ogen ook last van rode ogen. Of van een ooglid dat niet goed meer sluit of gedraaid is. U kunt dan wel het beste contact opnemen met de huisarts. Droge ogen kunnen namelijk soms komen door een ander probleem, bijvoorbeeld een ontsteking van de oogleden.

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8