Hoornvliestransplantatie

Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook kunnen wij adviseren om een aanpassing te maken aan uw bril of om (harde) contactlenzen te dragen. Als deze behandelingen niet (voldoende) helpen, adviseren wij een hoornvliestransplantatie (corneatransplantatie).

Wat is een hoornvliestransplantatie?

Een hoornvliestransplantatie is een ingrijpende operatie. Bij deze operatie verwijderen wij (een deel van) uw eigen hoornvlies en vervangen wij dit door het hoornvlies van een donor. Als het mogelijk is, verwijderen wij alleen de laag van het hoornvlies dat beschadigd is of waar het probleem in zit. De oogarts bespreekt met u welke techniek het beste bij uw situatie past.

Vervangen alle lagen van het hoornvlies

Penetrerende Keratoplastiek (PKP)Penetrerende Keratoplastiek (PKP)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden.

 

Anterieure Mushroom Penetrerende Keratoplastiek (AMPK)Anterieure Mushroom Penetrerende Keratoplastiek (AMPK)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden. Het schijfje donorhoornvlies is bij deze operatie aan de voorkant iets groter dan aan de achterkant. 
 

Posterieure Mushroom Penetrerende Keratoplastiek (PMPK)Posterieure Mushroom Penetrerende Keratoplastiek (PMPK)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden. Het schijfje donorhoornvlies is bij deze operatie aan de achterkant iets groter is dan aan de voorkant.


Vervangen deel van het hoornvlies

Anterieure Lamellaire Keratoplastiek (ALK)Anterieure Lamellaire Keratoplastiek (ALK)
Deze techniek gebruiken wij als alleen de voorste lagen van het hoornvlies (het epitheel, de laag van Bowman en de stroma) verwijderd moeten worden. Tijdens de operatie leggen wij het schijfje donorhoornvlies voorzichtig op de overgebleven lagen van uw eigen hoornvlies.

Diepe Anterieure Lamellaire Keratoplastiek (DALK)Diepe Anterieure Lamellaire Keratoplastiek (DALK)
Deze techniek gebruiken wij als alle lagen van het hoornvlies verwijderd moeten worden, behalve de diepste laag (het endotheel). Tijdens de operatie leggen wij het schijfje donorhoornvlies voorzichtig op de overgebleven diepste laag van uw eigen hoornvlies.

Posterieure Lamellaire Keratoplastiek (PLK)Posterieure Lamellaire Keratoplastiek (PLK)
Deze techniek gebruiken wij als alleen de diepste laag van het hoornvlies (het endotheel) verwijderd moet worden. Tijdens de operatie rollen we het schijfje donorhoornvlies voorzichtig op en plaatsen wij het via een klein sneetje in het oog. In het oog ontvouwt het schijfje donorhoornvlies zich en wordt het aan de binnenkant tegen uw eigen hoornvlies geplaatst. DMEK en DSAEK zijn Engelstalige afkortingen die ook voorkomen voor deze operatie.

Hoornvliestransplantatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Een hoornvliestransplantatie kan spannend en ingrijpend zijn. Daarom werken er bij Het Oogziekenhuis Rotterdam speciale corneaverpleegkundigen. Deze verpleegkundige is uw vaste aanspreekpunt en staat voor u klaar om vragen te beantwoorden. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de verschillende vormen van een hoornvliestransplantatie?

Het verschil tussen de verschillende operatievormen is de manier waarop wij het hoornvlies verwijderen en het nieuwe hoornvlies plaatsen. Welke manier wij toepassen, hangt af van de oogziekte die u heeft.

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Mijn oog is ontstoken, gaat mijn operatie dan wel door?

Wanneer uw oog ontstoken is, kan een operatie niet doorgaan. Het risico is dan namelijk te groot dat de bacterie tijdens de operatie in uw oog binnendringt. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Ervaringsverhalen

Foto Harmien Huijbens

"Ik was zo blij dat ik weer wat kon zien."

"Anderhalf jaar geleden kreeg ik een pijnlijk rechteroog. Ik droeg harde contactlenzen en kwam via mijn opticien bij een lokale oogarts terecht, die zalf en oogdruppels voorschreef. De pijn bleef en daarom vermoedde men dat de parasiet Acanthamoeba in mijn hoornvlies zat."

Harmien Huijbens
Patiënt hoornvliestransplantatie
Lees het ervaringsverhaal
Dhr. A. Wiegerink

“Bij Het Oogziekenhuis ben je een patiënt en geen nummer”

"Ik vind de benadering naar de patiënt toe super. Ik was een keer vergeten om mijn recept op te halen. Het werd opgestuurd en de volgende dag lag het al bij mij in de brievenbus. Iedereen in Het Oogziekenhuis heeft een eigen specialisme en dat werkt goed. Ik heb hier ook nog nooit iemand chagrijnig zien rondlopen en dat vind ik erg prettig. Het klikt hier gewoon heel goed, dus ik blijf hier komen.”

Albert Wiegerink
Patiënt hoornvliestransplantatie
Lees het ervaringsverhaal

Nieuws

Agenda