Het hoornvlies (cornea) is de voorste laag van het oog. Een erg belangrijke beschermlaag. Een gezond hoornvlies is doorzichtig en laat licht door in het oog. Samen met de ooglens zorgt het hoornvlies ervoor dat u scherp ziet. Om te voorkomen dat het hoornvlies uitdroogt, knipperen we met onze ogen. Zo kan het traanvocht als een dun laagje over de voorkant van het oog vloeien.
Onderdelen van het hoornvlies (cornea)
Het hoornvlies is een halve millimeter dik en bestaat uit vijf lagen. Iedere laag heeft een eigen naam en een eigen functie:
- Het epitheel: de buitenste laag en eigenlijk ‘de huid’ van het hoornvlies. Het beschermt tegen ongelukken en infecties. Een beschadigd epitheel kan weer genezen. Bij de andere 4 lagen is er bij een beschadiging altijd blijvende schade.
- Het membraam van Bowman: een laag die bestaat uit sterke vezels. Die beschermen het stroma en zorgen ervoor dat het hoornvlies zijn vorm behoudt.
- Het stroma: de dikste laag van het hoornvlies. Deze laag geeft het hoornvlies stevigheid en volume. Het stroma werkt als een spons en trekt vocht aan.
- Het membraan van Descemet: een elastische laag die een bodem is voor de binnenste laag.
- Het endotheel: de binnenste laag van het hoornvlies. De cellen in deze laag (endotheelcellen) zorgen voor de aanvoer en de afvoer van vocht. Hierdoor blijft het hoornvlies helder. Het aantal endotheelcellen neemt af als u ouder wordt.
Hoe kan ik problemen aan mijn hoornvlies krijgen?
Het hoornvlies kan op verschillende manieren beschadigen. Bijvoorbeeld door een erfelijke ziekte, een ontsteking of een ongeluk. In het Corneacentrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam werken speciale hoornvliesexperts.
Bij het hoornvlies kunnen oogziektes horen als: hoornvliesdystrofie van Fuchs, keratoconus of pterygium.