Ooglidtumor
Het woord ‘tumor’ betekent een bobbeltje of zwelling maar soms wordt er ook een plekje met schilfers mee bedoeld. Op het ooglid komt dit vaak voor. Een tumor is gelukkig meestal goedaardig. Er zijn ook schadelijke vormen. Dit noemen we ooglidkanker. De vormen van oogkanker die het meest voorkomen zijn het basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Veel zeldzamer zijn talgkliercarcinoom, melanoom en merkelcelcarcinoom. Deze laatste vormen kunnen zich ook uitzaaien.
Oorzaken van een ooglidtumor
Een kwaadaardige tumor op het ooglid kunt u meestal niet voorkomen, maar sommigen kunnen ontstaan door overmatig veel zonlicht (UV-licht). Ze ontstaan als lichaamscellen zich verkeerd gaan delen. De cellen blijven dan groeien. Bij een ooglidtumor begint dit vaak in de huid of in een kliertje bij het oog. Een talgklier of zweetklier bijvoorbeeld.
Symptomen van ooglidtumoren
De symptomen van de verschillende soorten ooglidtumor zijn verschillend:
- een bultje op de ooglidrand;
- een zweertje dat makkelijk bloedt;
- een plekje met schilfertjes of aan kleine rode plekjes;
- verlies van wimpers;
- opvallende bloedvaatjes;
- pigmentvlekjes.
Al deze symptomen kunnen ook voorkomen bij goedaardige tumoren.
Tip van de oogarts
Heeft u een bobbeltje op of onder uw ooglid? Vaak is het niet te zien of dit bobbeltje kwaadaardig is of niet. Als het knobbeltje niet binnen 6 weken verdwijnt, kunt u deze het beste laten nakijken door uw huisarts.
Behandelingen
De gedachte aan kanker bij een bobbeltje op uw ooglid kan voor veel ongerustheid zorgen. Als uw huisarts of oogarts u voor onderzoek doorverwijst naar Het Oogziekenhuis Rotterdam, heeft u snel zekerheid. Blijkt het kwaadaardig te zijn? Dan zorgen onze oogchirurgen voor een heel precieze verwijdering. Ook kunnen we meteen controleren of de hele tumor weg is. Met de beste technieken zorgen we daarna dat uw ooglid weer zo mooi mogelijk sluit.
Bij het kiezen voor een behandeling kijken we niet alleen naar de soort tumor, maar ook naar uw lichamelijke conditie. Het liefste verwijderen we de tumor met een operatie. Als uw gezondheid daarvoor te slecht is, is bestraling mogelijk.
Verwijderen van ooglidtumor
Met een operatie verwijderen we de tumor voorzichtig. Bij sommige ooglidtumoren kijken we direct of de tumor helemaal weg is. Soms doen we dit in meerdere stappen. Daarna herstellen wij uw ooglid netjes.
Bevriezing (cryochirurgie)
Wij verdoven uw ooglid en bevriezen de cellen totdat het zo koud is dat de kwaadaardige cellen afsterven. Het nadeel van deze behandeling is, dat je niet zeker weet of alle kwaadaardige cellen zijn afgestorven.
Bestraling
Met bestraling vernietigen wij de kwaadaardige cellen. Zo kunnen zij niet meer verder groeien. Deze behandeling past goed bij patiënten met een zwakkere gezondheid. Bestraling kan wel een aantal bijwerkingen hebben.
Onderzoeken
Aan de tumor zelf is meestal niet te zien of deze kwaadaardig is of niet. Daarom nemen wij vaak een stukje weg voor onderzoek. Hiermee verwijderen we nog niet de hele tumor. Wij kijken alleen welke oogziekte u precies heeft.
Biopt
Wij nemen voorzichtig een klein stukje van de tumor af. Dit stukje laten wij nakijken door een specialist, ook wel oogpatholoog genaamd. Zo kunnen wij zien of de tumor kwaadaardig is of niet. Afhankelijk van het soort onderzoek is de uitslag tussen 1 week en 3 weken bekend.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.