Operatieve verwijdering van het oog

Bij een tumor in het oog of oogmelanoom proberen we altijd het oog te behouden. Wanneer de tumor te groot of kwaadaardig is, moeten we het oog verwijderen. Deze operatie noemen we enucleatie. Bij een blind oog dat pijnlijk of minder mooi is verwijderen we alleen een deel van het oog. Deze operatie noemen we evisceratie. In zeer zeldzame gevallen wordt ook de oogkas verwijderd, dit heet een exenteratie.

Wat is een operatieve verwijdering van het oog?

Bij een enucleatie verwijderen we het oog helemaal. Hierdoor is de oogkas minder gevuld. Daarom plaatsen wij een bolletje van kunststof (implantaat) in de oogkas. We maken uw eigen oogspieren hieraan vast zodat het bolletjes iets kan meebewegen met uw andere oog. Aan het eind van de operatie plaatst de arts een tijdelijk kunstoog. Dit is de oogprothese. Na een paar maanden kunt u een vast kunstoog laten aanmeten. Tijdens de operatie bent u helemaal onder verdoving (narcose). De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Bij een evisceratie wordt alleen het zieke deel van het oog en het hoornvlies verwijderd. Het oogwit blijft in de oogkas. Ook hierbij plaatsen we een kunststof bolletje in de oogkas en een oogprothese (kunstoog). De operatie duurt ongeveer 45 minuten. 

Implantaat (bolletje van kunststof) en oogprothese

Bij een exenteratie worden de weefsels in de oogkas inclusief het oog verwijderd. Deze behandeling krijgt u als u een zeer uitgebreid kwaadaardig gezwel heeft in uw oogkas. Bij deze operatie kunnen we in sommige gevallen een deel van de huid van uw ooglid behouden.

Operatieve oogverwijdering in Het Oogziekenhuis Rotterdam 

In het Oogziekenhuis Rotterdam gebruiken we de nieuwste behandelingen bij een tumor in het oog of oogmelanoom. Het is hierdoor niet altijd meer nodig om het oog te verwijderen. Als een operatieve oogverwijdering toch nodig is, kan dat emotioneel veel met u doen. We werken nauw samen met specialisten die u kunnen helpen met de verwerking hiervan. Onze oogartsen kunnen u daarnaar doorverwijzen. Daarnaast weten onze verpleegkundigen alles over het omgaan met een oogprothese. Zij beantwoorden uw vragen en geven informatie. Ook helpen zij u bij de papieren voor het laten maken van de definitieve oogprothese.    

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Leergang oogheelkunde

  • 11 september 2024 - 5 februari 2025
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement