Oogprothese (kunstoog)
In geval van oogkanker (oogmelanoom of tumor in het oog) proberen we altijd het oog te behouden. Soms is het toch nodig dat we het oog operatief verwijderen. Om uw uiterlijk zo natuurlijk mogelijk te houden wordt er in het oog dan een oogprothese (kunstoog) geplaatst. Soms plaatsen we ook een oogprothese bij een pijnlijk of minder mooi blind oog.
Wat is een kunstoog?
Na het operatief verwijderen van het oog zit er in de oogkas een kunststof bolletje (implantaat) bedekt met oogwit of slijmvlies. Hier overheen komt als het oog helemaal genezen is een kunstoog. Dit kan gemaakt zijn glas of kunststof (acryl). Een kunstoog heeft de vorm van een klein schaaltje.
- Glazen kunstoog: een oogprothese van glas wordt gemaakt door een speciale glasblazer. Een hol glazen balletje wordt verhit en langzaam precies in het goede model gedrukt. Op de glazen oogprothese wordt met gesmolten glas uw eigen oogkleur aangebracht. Dit is later niet meer te veranderen, daarom bent u altijd zelf bij het glasblazen. Een glazen kunstoog gaat ongeveer 2 jaar mee. Het geeft weinig irritatie en het ziet er echt uit.
- Acryl kunstoog: voor een oogprothese van kunststof wordt eerst een afdruk gemaakt. U moet vaak een aantal keer naar ocularist voor de juiste maat. Een acryl kunstoog kan later nog aangepast worden. Ook kan het niet breken en gaat het vaak lang mee. De kans op ontstekingen is wel groter.
Een oogprothese in Het Oogziekenhuis Rotterdam
De oogartsen in Het Oogziekenhuis Rotterdam gebruiken de meest moderne operatietechnieken bij het verwijderen van het oog. Het resultaat is dan ook vaak erg goed, zonder een storend verschil tussen beide ogen. De stap naar een kunstoog kan veel met u doen. Onze oogartsen hebben dan ook contact met specialisten die u kunnen helpen bij de emotionele en psychische verwerking. Zij kunnen u hiernaar doorverwijzen. Leest u hier meer over op de pagina Operatieve verwijdering van het oog. Ook onze verpleegkundigen weten alles over het omgaan met een oogprothese. Zij helpen u met de papieren voor het laten maken van de definitieve oogprothese. En ze zijn er voor al uw vragen.
Glazen oogprothese
Een glazen oogprothese wordt in aanwezigheid van de patiënt gemaakt door de ocularist (een gespecialiseerde glasblazer). Deze oogprothese zijn hol en worden gemaakt door een glazen balletje te verhitten en voorzichtig in het goede model te drukken. Met gesmolten glas worden er kleuren op aangebracht. De oogprothese is direct klaar, maar er kan nadien niets meer aan veranderd worden. Een ander nadeel van een glazen oogprothese is de breekbaarheid. Verder voelt de glazen oogprothese koud aan in de winter. Een glazen oogprothese ziet er echter mooier uit (meer als een echt oog) dan een acryl oogprothese. Tevens geeft het minder irritatie en afscheidingsklachten in vergelijking met sommige acryl oogprothesen.
Aangenomen wordt dat het verstandig is om een glazen oogprothese om de twee jaar te vervangen. Mogelijk ontwikkelen zich geleidelijk kleine barstjes in het materiaal waarin zich bacteriën kunnen nestelen die infecties veroorzaken. In het algemeen vergoedt de zorgverzekering iedere twee jaar een nieuwe oogprothese.
Glazen oogprotheses worden gemaakt door: F.Ad. Müller Söhne Nederland (www.glasauge.de). Het bedrijf Müller Söhne Nederland kwam periodiek langs in Rotterdam. Helaas hebben zij voor 2023 geen spreekuren gepland in Nederland. Tot op heden waren zij de enige aanbieder van glazen oogprothesen in Nederland. Wij kunnen u dus ook niet concreet naar een andere zorgaanbieder in Nederland doorverwijzen.
In Duitsland zijn de mogelijkheden voor het verkrijgen van een glazen oogprothese ruimer. Onder de volgende link vindt u zorgaanbieders in Duitsland die aangesloten zijn bij de Duitse Ocularisten Maatschappij: www.dogb.de/behandlungsorte . In het algemeen vallen deze zorgaanbieders niet onder het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel. Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar wat wel/niet wordt vergoed.
Acryl oogprothese
Een acryl oogprothese wordt gemaakt aan de hand van een afgietsel van de socketholte waarin deze wordt gedragen. Meestal zijn er meerdere bezoeken aan de ocularist nodig om de oogprothese goed passend te maken. Acryl oogprotheses hebben op papier alleen maar voordelen. Ze zijn stevig, ze kunnen aangepast worden en ze gaan lang mee; één keer polijsten per jaar is genoeg. In de praktijk zien we echter vaker ontstekingsverschijnselen na het dragen van acrylprothesen dan na glazen oogprothesen. Ook blijft de levensechte uitstraling bij glazen oogprothesen langer behouden. Het cosmetisch resultaat bij alle oogprotheses hangt heel erg af van de aanpassing van de oogprothese, en daarmee van het vakmanschap van de maker.
Acryl oogprotheses worden o.a. gemaakt door:
Hr A. Franken, ocularist
Haags Kunstogen Laboratorium
Laan van Meerdervoort 150
2517 BE Den Haag
Tel 070 345 12 93
email: info@kunstoog.nl
www.kunstoog.nl
Frédérique Bak, oculariste
Thomsonplein 19
2565 KV Den Haag
Tel. 070 - 449 08 10
e-mail: f.bak@kunstogen.nl
www.kunstogen.nl
Jelmer Remmers, ocularist
Oedsmawei 24
9001 ZJ Grou
Tel 0566 - 82 00 28
www.remmersocularist.nl