Oogmelanoom

Een oogmelanoom is een vorm van oogkanker. Deze vorm noemen wij ook wel een uveamelanoom. Een oogmelanoom kan op verschillende plaatsen in het oog ontstaan. Net zoals bij andere kankersoorten, kan een oogmelanoom ook uitzaaien. Bijvoorbeeld naar de lever of de huid.

Oorzaken van oogmelanoom

Een oogmelanoom komt niet vaak voor. Er zijn ongeveer 250 patiënten per jaar. Oogmelanomen komen het meest voor bij mensen tussen de 50 en 70 jaar. Het is nog niet bekend wat een oogmelanoom veroorzaakt. Erfelijkheid kan een rol spelen. Heel soms komen oogmelanomen in sommige families namelijk vaker voor.

Symptomen van oogmelanoom

Een oogmelanoom groeit meestal heel langzaam. Klachten komen dan vaak ook pas later. U kunt dan last hebben van:

Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil.

Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.

Expertisecentrum zeldzame aandoeningen

Het Oogziekenhuis is een erkend expertisecentrum voor zeldzame erfelijke aandoeningen, waaronder het oogmelanoom (uveamelanoom). Voor al deze aandoeningen heeft Het Oogziekenhuis de specialistische expertise in huis en samenwerkingen met andere specialisten buiten de oogheelkunde. Dit is nodig om patiënten met deze aandoeningen zo goed als mogelijk te kunnen behandelen. Ook dragen wij zorg voor begeleiding van patiënten met deze aandoeningen en doen wij wetenschappelijk onderzoek om steeds betere behandeling mogelijk te maken.

Expertisecentrum zeldzame aandoeningen

Tip van de oogarts

Drs. R.O.B. de Keizer“Wanneer bekend wordt dat u een oogmelanoom heeft, kan dat emotioneel veel met u doen. Stichting Oogmelanoom heeft hiervoor een vrijwilligersnetwerk opgezet genaamd [M]eye Buddy. Zij staan patiënten bij na het horen van de diagnose en kunnen praktische zaken met u bespreken. Heeft u behoefte aan een [M]eye Buddy geef dit aan bij uw oogarts of neem contact op via Stichting Melanoom.” 

Drs. R.O.B. de Keizer

Behandelingen

Een oogmelanoom is een ernstige oogziekte.  Deze vorm van kanker kan uitzaaien. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben wij de kennis in huis om snel de juiste diagnose te stellen. Deze kennis breiden wij uit door samen met andere specialisten in binnen- en buitenland onderzoek te doen. Daardoor zijn wij als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van oogmelanomen. Behandelingen worden ook vaak in samenwerking met andere ziekenhuizen uitgevoerd.

Het is niet altijd meer nodig om het oog met een operatie te verwijderen. Wij kennen verschillende behandelingen waarbij u uw oog niet verliest. Door een behandeling kan wel slechtziendheid ontstaan. Welke behandeling bij u past, overlegt u met uw oogarts.

Bestraling

Brachytherapie
Bij dit type bestraling wordt een klein plaatje met radioactieve straling op uw oog gezet. Dit blijft een paar dagen zitten. Tijdens de behandeling blijft u in het ziekenhuis. Deze behandeling wordt gedaan in het LUMC.

Stereotactische bestraling
Bij deze behandeling wordt uw oog kort en heel precies bestraald, van verschillende kanten. Dit gebeurt op 5 opeenvolgende dagen. De schade aan de rest van het oog wordt hiermee beperkt. Zo kunnen we oogmelanomen tot 16 millimeter behandelen zonder operatie. Stereotactische bestraling wordt uitgevoerd in het Erasmus MC.

Protonenbestraling
Dit is een behandeling die sinds kort ook mogelijk is in het protonencentrum in Delft. Voorheen moesten patiënten hiervoor worden doorverwezen naar het buitenland. Samen met de oogartsen en de afdeling radiotherapie van het Erasmus MC wordt bekeken of deze behandeling bij u mogelijk is. De samenwerking met het Erasmus MC valt binnen de 'Rotterdam Ocular Melanoma Study Group' (ROMS).

Operatie

Biopt
In zeldzame gevallen is het niet duidelijk of het wel om een melanoom gaat. In dat geval kunnen we een biopt nemen. Hiervoor voeren wij daarvoor een vitrectomie uit.

Endoresectie
In sommige gevallen kunnen we met een operatie in het oog de melanoom verwijderen. Dit is een zeer specialistische behandeling die in samenwerking met het Erasmus MC wordt uitgevoerd.

Operatieve verwijdering van het oog

Bij een tumor in het oog of oogmelanoom proberen we altijd het oog te behouden. Wanneer de tumor te groot of kwaadaardig is, moeten we het oog verwijderen. Deze operatie noemen we enucleatie. Bij een blind oog dat pijnlijk of minder mooi is...

Onderzoeken

Om een persoonlijk behandelplan op te stellen, is het belangrijk goed de plaats, grootte en uitzaaiingen van de tumor te onderzoeken. Hiervoor voeren wij een aantal onderzoeken uit. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden.

Uitwendige fotografie
Een foto wordt gemaakt van de buitenkant van uw oog.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Ervaringsverhalen

Foto de heer Brok

"Wat ben ik blij met Het Oogziekenhuis Rotterdam!"

"Zeer moeilijke en gespecialiseerde operaties zijn er bij mij uitgevoerd. Uit mijn onder- en bovenooglid is een melanoom verwijderd. Een 'amnion', (stukje van vlies uit placenta) is geplaatst om het ontstane defect te dichten."

De heer Brok
Patiënt oogmelanoom
Lees het ervaringsverhaal

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de kans dat ik een oogmelanoom overleef?

De kans op overleven met een oogmelanoom is per persoon erg verschillend. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte en de ernst van het melanoom. Volgens de cijfers leven van de 100 patiënten die een behandeling hebben gekregen, er 70 na 5 jaar nog steeds. Dit is een gemiddelde. Wat u persoonlijk mag verwachten voor de toekomst kan uw oogarts u vertellen.

Nieuws

Agenda