Ooginjectie met VEGF-remmers

Bij oogziektes als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), kunnen lekkende of slecht werkende bloedvaatjes onder de macula (gele vlek) ontstaan. Dit gebeurt onder invloed van een verhoogde productie van het groeistofje VEGF (vascular endothelial growth factor)in uw oog. Om de bloedvaten tot rust te brengen remmen we dit stofje af. Hiervoor gebruiken we injecties met VEGF-remmers of anti-VEGF. Bij diabetische retinopathie (DRP) en vaatafsluitingen in het oog is er ook een overproductie van VEGF in het oog en wordt deze behandeling ook toegepast.

Wat is een behandeling met VEGF-remmers?

Er zijn 3 medicijnen die het stofje VEGF remmen dat teveel in uw oog aanwezig is: Avastin, Lucentis en Eylea. Oogartsen in Nederland hebben met elkaar bepaald dat Avastin vaak de eerste keuze is. Lucentis en Eylea zijn speciaal voor maculadegeneratie ontwikkeld, maar werken verschillend. Avastin is gemaakt voor andere bloedvatproblemen, maar werkt ook goed bij MD. Dit noemen we off-label-gebruik. Avastin wordt al sinds 2005 veilig gebruikt bij onder andere leeftijdsgebonden maculadegeneratie, diabetische retinopathie en diabetisch macula-oedeem. 

De VEGF-remmer krijgt u via een injectie in het glasvocht van uw oog. De injectie wordt gegeven via de sclera (het oogwit). Uw oog wordt hiervoor eerst verdoofd met oogdruppels, zo voelt u niets van de injectie. De oogleden worden opengehouden door een ooglidspreider. U krijgt na de injectie een tijdelijk oogverband, dit mag u thuis weghalen. Ziet u met uw andere oog slecht dan is een zonnebril ook voldoende. 

Belangrijkste bijwerkingen van Ooginjecties met VEGF-remmers?

Na de behandeling wordt u gewaarschuwd wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis.

Belangrijkste bijwerkingen:

  • Kleine bloeduitstorting (hyposfagma)
  • Irritatie en tranend oog (door uitdroging hoornvlies)
  • Bacteriële endophthalmitis  (ernstige bacterie infectie na een oogoperatie)

Behandeling met anti-VEGF in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft erg veel ervaring met netvliesproblemen als maculadegeneratie. In ons Centrum Medische Retina en Uveïtis staan onze netvliesexperts voor u klaar. Omdat een ooginjectie een dagbehandeling is mag u direct weer naar huis. Door het oogverband dat u na de behandeling krijgt, kunt u niet zelf autorijden of fietsen. Neem daarom iemand mee die u naar huis begeleidt. Kan er niemand met u mee op de dag van de behandeling? Dan kunt u altijd vragen naar onze begeleidersservice.

Wetenschappelijk onderzoek

De behandeling van natte maculadegeneratie (MD) en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) blijven we steeds verder ontwikkelen door onderzoek. 

Meer informatie over onze onderzoeken naar de behandeling van maculadegeneratie

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

10 gespecialiseerde oogartsen en 5.425 polikliniekbezoeken in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Waar kan ik begeleiding vinden bij maculadegeneratie?

Leven met slechter zicht door maculadegeneratie brengt veel veranderingen met zich mee. Het Oogziekenhuis Rotterdam begeleidt u in de behandeling van maculadegeneratie. Daarnaast hebben we veel contact met een aantal gespecialiseerde organisaties die u deskundig advies over visuele hulpmiddelen en praktische trainingen kunnen geven. Zo helpen we u zo zelfstandig mogelijk te blijven. 

Voor vragen over hulpmiddelen: 

Voor vragen over  hulpmiddelen en praktische trainingen: 

Nieuws

Agenda