Oogkastumor

Het woord ‘tumor’ betekent een bobbel of zwelling. In de oogkas  komt dit soms voor. Een tumor is meestal goedaardig. Er zijn ook schadelijke vormen. Dit noemen we oogkaskanker. De vormen van oogkaskanker die het meest voorkomen zijn het lymfoom, en metastase (uitzaaiing). Deze laatste 2 vormen kunnen ook ergens anders in het lichaam zitten. Gelukkig komt dat niet vaak voor.

Oorzaken van een oogkastumor

Een goedaardige tumor in de oogkas kan aangeboren zijn, deze groeit dan langzaam sinds de geboorte. Ook kan een goedaardige tumor pas op latere leeftijd ontstaan. Ze kunnen voorkomen in verschillende soorten weefsel in de oogkas.

Een kwaadaardige tumor in de oogkas ontstaat als lichaamscellen zich zonder remming gaan delen. Er is dan sprake van een afweersysteem dat niet goed werkt. De cellen blijven dan toenemen in aantal en hopen zich op in een oogkaszwelling, die bijvoorbeeld het oog wegdrukt. Ook kunnen de cellen zich via bloedvaten of langs zenuwen naar andere plaatsen in het lichaam verplaatsen, waar opnieuw tumoren ontstaan.

Symptomen van oogkastumoren

De symptomen van de verschillende soorten oogkastumor zijn:

  • uitpuiling van een of twee ogen;
  • verplaatsing van een oog naar buiten/binnen/boven/onder;
  • dubbelzien;
  • minder zien;
  • meestal pijnloos,  heel soms pijn.

Dr. A.D.A. (Dion) ParidaensTip van de oogarts

"Heeft u een uitpuilend oog gekregen? Of ziet u een zwelling bij het oog? Als dit niet binnen 2 weken verdwijnt, kunt u deze het beste laten nakijken door uw huisarts. Deze kan u zo nodig doorverwijzen naar ons Orbitacentrum.”

Dr. A.D.A. (Dion) Paridaens

Behandelingen

De gedachte aan kanker bij een bobbel(tje) in uw oogkas kan voor veel ongerustheid zorgen. Als uw huisarts of oogarts u voor onderzoek doorverwijst naar Het Oogziekenhuis Rotterdam, weet u snel meer.  Naast uitgebreid oogheelkundig onderzoek wordt er vaak extra beeldvormend onderzoek aangevraagd in het Erasmus MC bij de afdeling radiologie. Met een speciale scan van het hoofd kunnen we dan zien hoe groot de tumor is en waar de tumor precies zit. Bij het kiezen voor een behandeling kijken we niet alleen naar de soort tumor, maar ook naar uw algehele gezondheid. Welke behandeling bij u past, overlegt u met uw oogarts.

De behandeling van een goedaardige of kwaadaardige tumor in de oogkas verschilt. Goedaardige oogkastumoren kunnen meestal in Het Oogziekenhuis Rotterdam worden behandeld door deze weg te halen. Blijkt de tumor na biopsie (onderzoek van een stukje tumor dat is weggehaald) of aanvullend onderzoek kwaadaardig te zijn? Dan zorgen onze oogkaschirurgen in samenwerking met een team van specialisten uit het Erasmus MC voor een behandeling. Naast een operatie kan ook bestraling (radiotherapie) of chemotherapie nodig zijn. Omdat onze specialisten over veel kennis en ervaring beschikken zijn de operatieresultaten over het algemeen zeer goed.

Er bestaan ook  zogenaamde "pseudotumoren" in de oogkas. Een pseudotumor is een goedaardige ophoping van ontstekingscellen en ziet eruit als een zwelling. Dit is geen tumor. Deze ontstekingszwelling wordt meestal met medicijnen behandeld. Soms kan onderzoek door de internist nodig zijn om te zien of ontstekingen ook elders in het lichaam voorkomen.

Verwijderen van de oogkastumor
Bij deze behandeling wordt onder volledige verdoving (narcose) de oogkastumor verwijderd. Met een operatie via het ooglid of het slijmvlies verwijderen we de tumor voorzichtig. Als de tumor heel diep in de oogkas zit, wordt soms tijdens de operatie een stukje oogkasbot verwijderd en aan het einde van de operatie weer teruggeplaatst. Om de kans op bloedophopingen in de oogkas te verkleinen, wordt er vaak een draintje (een afvoer voor het bloed) in de oogkas achtergelaten. In dat geval moet u 1 nacht overnachten, waarna de drain weer verwijderd wordt. We laten de tumor door de patholoog onderzoeken. Vaak duurt het een aantal weken voordat een uitslag bekend is.

Bestraling
Met bestraling vernietigen wij de kwaadaardige cellen. Zo kunnen zij niet meer verder groeien. Bestraling kan wel een aantal bijwerkingen hebben.

Operatieve verwijdering van het oog

Bij een tumor in het oog of oogmelanoom proberen we altijd het oog te behouden. Wanneer de tumor te groot of kwaadaardig is, moeten we het oog verwijderen. Deze operatie noemen we enucleatie. Bij een blind oog dat pijnlijk of minder mooi is...

Onderzoeken

Aan de tumor zelf is vaak niet te zien of deze kwaadaardig is of niet. Daarom nemen wij vaak een stukje weg voor onderzoek (biopt). Hiermee verwijderen we nog niet de hele tumor. Wij kijken alleen naar de aard van de tumor.

Beeldvorming
Een speciale scan van de oogkas wordt gemaakt om de uitbreiding en locatie van een zwelling in de oogkas te onderzoeken. Deze scan wordt op de afdeling radiologie in het Erasmus MC gemaakt.

Biopt
Wij nemen voorzichtig een klein stukje van de tumor af. Dit heet een biopt. Dit stukje wordt microscopisch onderzocht. Zo kunnen wij zien of de tumor kwaadaardig is of niet. Na 10 tot 14 dagen is de uitslag bekend.

Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen en gezicht. Dit gebeurt voor en na de behandeling.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak makenVerwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda

Wegwijs in de oogheelkunde

  • 19 september 2024 - 12 december 2024
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement

Leergang oogheelkunde

  • 11 september 2024 - 5 februari 2025
  • Het Oogziekenhuis Rotterdam
Bekijk evenement