Glasvocht (corpus vitreum)
Het glasvocht is een soort gelei die in de ruimte tussen de ooglens en het netvlies zit. Op sommige plaatsen zit het aan het netvlies vast. Eromheen zit een dun vlies. Het glasvocht bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Ook zitten er vezels in die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. Gezond glasvocht is helder. Een andere naam is dan ook glasachtig lichaam. De medische term voor glasvocht is corpus vitreum.
Functie van het glasvocht
Het glasvocht vult het oog en laat het licht door, dat via de lens op het netvlies valt.
Hoe kan ik problemen aan mijn glasvocht krijgen?
Soms kunt u de vezels in uw glasvocht zien als zwevende vlekjes. Bijvoorbeeld wanneer u tegen een strakblauwe lucht of een wit plafond aankijkt. Dit is vaak onschuldig. Bij het ouder worden wordt het glasvocht minder helder. U kunt dan nog meer zwevende vlekjes gaan zien (ook wel glasvochttroebelingen genoemd).
Ook krimpt het glasvocht een beetje. Hierdoor kan het loslaten van de achterwand van het oog, waar het netvlies met de macula ligt. Dit heet een achterste glasvochtloslating. Een achterste glasvochtloslating is onschuldig. Maar als het glasvocht aan het netvlies trekt, kan het netvlies een scheurtje krijgen of loslaten. Dan is een behandeling vaak wel nodig.