Infarct van de oogzenuw (AION)
Een infarct in de oogzenuw heet ook wel AION (anterieure ischemische opticoneuropathie). Bij een ooginfarct is de bloedtoevoer naar de oogzenuw tijdelijk of blijvend afgesloten. De beelden die uw oog opvangt, worden hierdoor niet goed meer doorgegeven aan de hersenen. Bij sommige vormen van een ooginfarct is er ook een risico voor uw andere oog. Het is daarom belangrijk dat dit goed onderzocht wordt.
Oorzaken van een infarct van de oogzenuw (AION)
Meestal is aderverkalking de oorzaak van een infarct van de oogzenuw. Het risico op aderverkalking is hoger bij mensen met:
- suikerziekte (diabetes mellitus);
- hoog cholesterol / vetten in het bloed;
- hoge bloeddruk;
- OSAS (slaapapneu);
- last van bloeddrukdalingen in de nacht.
Heel soms is een vaatontsteking (arteritis temporalis) of de reumaziekte polymyalgia reumatica de aanleiding. Of een andere afwijking in het lichaam die verder moet worden onderzocht door een internist.
Symptomen van infarct van de oogzenuw (AION)
De klachten bij een infarct van de oogzenuw zijn soms dat plotseling een deel van het gezichtsveld wegvalt. U ziet dan minder aan de boven- of onderkant van uw gezichtsveld. De meeste mensen met een infarct in het oog hebben vooral last van minder scherp zien. Bij een infarct door een vaatontsteking kunnen er extra klachten zijn:
- hoofdpijn;
- pijn in de kaken bij het kauwen;
- pijn bij het haarkammen;
- minder zin in eten.
Tip van de oogarts
Als uw gezichtsveld kleiner is geworden, of u ziet minder scherp, is de kans dat u struikelt of valt groter. Lees onze tips die de kans op vallen verminderen.
Behandelingen
Heeft uw oogarts het vermoeden dat uw oogklachten komen door een infarct van de oogzenuw (AION)? Dan is het belangrijk om goed te onderzoeken wat de oorzaak is. Sommige oorzaken kunnen we namelijk behandelen. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft veel kennis en de juiste apparatuur in huis.
Schade aan de oogzenuw door een infarct is helaas blijvend. Hierdoor ziet u slechter met het aangetaste oog. Er is nog geen behandeling die uw zicht hierna weer kan verbeteren. Als de oorzaak een vaatontsteking is, kunnen we wel een behandeling starten om uw andere oog te beschermen. Zo maken we het risico voor uw andere oog zo klein mogelijk en verkleinen we het risico op herhaling van het infarct.
Ontstekingsremmers (corticosteroïden)
Als de oorzaak van de AION een arteritis temporalis (vaatontsteking) is kunnen we wel uw andere oog beschermen tegen schade. Dit doen we met het medicijn corticosteroïden. Meestal krijgt u dit medicijn via een infuus. U wordt hiervoor opgenomen. Daarna krijgt u thuis nog een tablettenkuur.
Onderzoeken
Als de oogarts een infarct van de oogzenuw vermoedt, krijgt u uitgebreid onderzoek. Niet alleen van het oog, maar ook van uw bloed om een vaatontsteking uit te sluiten. Lijkt er iets anders aan de hand te zijn? Dan verwijzen wij u soms door naar een neuroloog of internist. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen. Ook kunt u last hebben van fel licht.
Bloedonderzoek
Om te onderzoeken of vaatontsteking de oorzaak van het ooginfarct is, laten wij een bloedonderzoek uitvoeren. Hiervoor nemen wij wat bloed bij u af.
CT-scan
Met een CT-scan wordt een dwarsdoorsnede van uw oog en oogzenuw en soms ook van de hersenen gemaakt. Voor dit onderzoek verwijzen wij u naar een ander ziekenhuis, zoals het Erasmus MC.
MRI-scan
Met een MRI-scan kunnen we de structuur van de oogzenuw goed onderzoeken op kleine afwijkingen. Soms wordt hierbij een contrastvloeistof via een infuus gebruikt. Een MRI-scan wordt gedaan in een ander ziekenhuis, zoals het Erasmus MC.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.