Verlamming van de hersenzenuw
Ieder oog heeft 6 oogspieren. Hierdoor kunt u oogbewegingen maken en bijvoorbeeld knipperen. Deze oogspieren worden aangestuurd door 3 verschillende zenuwen in de hersenen. Deze heten de derde (IIIe), vierde (IVe) en zesde (VIe) hersenzenuw. Bij verlamming van een van deze hersenzenuwen werken sommige oogspieren niet goed meer. Dit kan een aantal oogklachten geven. Opvallend is vaak dat patiënten hun hoofd wat scheef houden of 1 oog dichtknijpen. Dit helpt tegen het zien van dubbele beelden.
Oorzaken van verlamming van een hersenzenuw
De oorzaak van hersenzenuwverlamming is vaak niet makkelijk te vinden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- suikerziekte (diabetes);
- hoge bloeddruk;
- een virusinfectie;
- een klap of val op het hoofd;
- een probleem in de bloedvaten;
- een tumor in het hoofd (dit komt bijna nooit voor).
Bij kinderen is een verlamming heel soms aangeboren of het gevolg van een moeilijke bevalling of een waterhoofd.
Symptomen van een verlamming van een hersenzenuw
Omdat elke hersenzenuw andere spieren in en om het oog aanstuurt, zijn de klachten ook per zenuw verschillend.
De derde (IIIe) hersenzenuw stuurt de oogbewegingen, het ooglid en de pupil aan. Verlamming geeft klachten als:
- een hangend ooglid;
- gevoelig zijn voor licht door een wijdere pupil;
- scheelzien;
- dubbelzien.
De vierde (IVe) hersenzenuw is verbonden met de stand van de ogen. Verlamming geeft klachten als:
- scheelzien (vooral bij het opzij kijken);
- dubbelzien;
- beelden gekanteld zien.
De zesde (VIe) hersenzenuw zorgt dat het oog naar de zijkant kan draaien. Verlamming geeft klachten als:
- scheelzien;
- dubbelzien (vooral in de verte).
Tip van de oogarts
Bij dubbelzien ziet u ook geen diepte meer. Dagelijkse dingen als lezen of make-up opdoen zijn dan extra lastig. Afstanden inschatten bij autorijden of fietsen kan zelfs gevaarlijk zijn. Kies daarom voor veilig en laat u rijden. Rijden met storend dubbelzien is strafbaar.
Behandelingen
Als de verlamming van de hersenzenuw niet aangeboren is, kan deze soms vanzelf weer verdwijnen. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Als de spieren daarna niet of niet meer helemaal goed gaan werken, kunnen we met een behandeling uw zicht verbeteren. Onze orthoptisten zijn experts in het aanpassen van de stand van uw ogen met een operatie. Ook kunnen ze een speciaal brillenglas aanmeten, waardoor u niet meer dubbelziet. Als u een aangeboren verlamming van een hersenzenuw heeft, kunnen onze oogspecialisten u ook behandelen. Wij begrijpen dat het niet alleen belangrijk is om klachten te verminderen. Ook een uiterlijke verandering kan een grote wens zijn.
Bij een hersenzenuwverlamming kan soms een acute behandeling nodig zijn. Soms is alleen controle nodig als verwacht wordt dat de verlamming uit zichzelf verdwijnt. Bij een behandeling bekijken we altijd uw persoonlijke situatie. De oogspecialist kan een combinatie van een speciaal brillenglas en een operatie voorstellen.
Oogspieroperatie
Tijdens de operatie worden via een klein sneetje de oogspieren aan de oogbol verplaatst of ingekort. Tijdens de operatie gaat u onder narcose of wordt het oog plaatselijk verdoofd. Na de operatie mag u dezelfde dag weer naar huis.
Onderzoeken
Vaak kan de orthoptist al na een kort onderzoek zien wat de oorzaak van de klachten is. Er wordt gekeken hoe uw ogen staan, bewegen en samenwerken. Daarbij wordt ook een oogmeting gedaan.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.