Oorzaken van hoornvliesdystrofie van Fuchs
Hoornvliesdystrofie van Fuchs komt vaker voor bij vrouwen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- het zit in de familie (en is dus erfelijk);
- een beschadiging bij een oogoperatie;
- een ongeluk;
- een infectie van het hoornvlies of de iris.
Symptomen van hoornvliesdystrofie van Fuchs
Doordat het hoornvlies dikker en minder helder is, ziet u wazig. Ook kunt u fel licht minder goed verdragen. Vooral ’s ochtends heeft u last van de klachten. Doordat u ’s nachts uw ogen dicht heeft, verdampt het vocht in uw ogen dan nog minder. In de loop van de dag wordt het zicht vaak weer beter. De ziekte komt altijd in beide ogen voor.
Hoornvliesdystrofie van Fuchs is een ziekte die langzaam verloopt. Daarom krijgt u vaak pas op latere leeftijd klachten.
Informatievideo over hoornvliesdystrofie van Fuchs
Tip van de oogarts
Na het gebruik van oogdruppels ziet u vaak minder goed. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze pagina vindt u informatie over hoe u de kans dat u valt verkleint.
Behandelingen
Onze oogspecialisten hebben veel kennis van de ziekte en kennen verschillende manieren om de hoeveelheid vocht te verminderen. Een hoornvliesdystrofie van Fuchs is helaas niet te genezen. Als de ziekte ver is gevorderd, werken kleine behandelingen niet meer. Een hoornvliestransplantatie is dan de enige oplossing.
Bij hoornvliesdystrofie van Fuchs bieden wij een aantal middelen om het vocht uit het hoornvlies te halen. Oogdruppels en oogzalf bijvoorbeeld. Deze middelen genezen de oogziekte niet, maar kunnen een operatie uitstellen.
Oogdruppelen
Bij een beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kan het teveel aan vocht in het hoornvlies met oogdruppels worden verminderd. Deze oogdruppels druppelt u 2 tot 3 keer per dag in uw oog. Het is belangrijk dat u trouw op het juiste moment druppelt.
Oogzalf
Ook oogzalf is een manier om de hoeveelheid vocht in uw ogen te verminderen. De oogzalf gebruikt u ’s avonds voor het slapengaan in uw ogen.
Föhnen van het hoornvlies
Bij beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kunt u ’s ochtends het hoornvlies droogföhnen. Daardoor wordt het teveel aan vocht verminderd en kunt u iets beter zien. Dit kan met een gewone haarföhn. Hou deze op armlengte afstand en richt de föhn 1 minuut lang op uw ogen.
Hoornvliestransplantatie
Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)
PTK-laserbehandeling bij beschadigd hoornvlies
Onderzoeken
We willen eerst altijd precies weten waar uw klachten door veroorzaakt worden. Daarom krijgt u verschillende onderzoeken, voordat wij een behandeling bieden. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.
Onderzoek van het hoornvlies
In het begin lijken de symptomen van hoornvliesdystrofie van Fuchs erg op andere hoornvliesaandoeningen. Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van het hoornvlies.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.