Oorzaak van uveïtis (inwendige oogontsteking)
Een uveïtis kan ontstaan door:
- een infectie door besmetting met een virus, bacterie, schimmel of parasiet;
- een ontsteking vanuit uw lichaam zelf (een auto-immuunziekte).
Symptomen van uveïtis (inwendige oogontsteking)
De ontsteking in het oog kan plotseling (acuut) ontstaan. Met een behandeling geneest een oogontsteking meestal binnen drie maanden. De klachten kunnen ook langzaam beginnen en lang duren, soms jaren. Dan noemen we het een chronische uveïtis.
Bij een ontsteking in het oog kunt u de volgende klachten hebben:
- (plotseling) pijn in het oog;
- een rood oog;
- last van het licht (fotofobie, ofwel lichtschuwheid);
- tranende ogen;
- wazig zien;
- zwarte vlekjes of slierten voor het oog zien.
Tip van de oogarts
Een acute uveitis anterior kan u erg veel klachten geven. Vaak krijgt u hiervoor oogdruppels. Soms is oogdruppelen moeilijk vol te houden. Het kan helpen de App OOGdruppelen van Het Oogziekenhuis te gebruiken zodat u op tijd herinnerd wordt aan het druppelen. Hoe beter u zich aan het druppelschema houdt, hoe sneller de klachten verbeteren.
Behandelingen
Het Oogziekenhuis Rotterdam staat voor goede oogzorg. Bij uveïtis is het belangrijk dit snel te ontdekken en te behandelen. We onderzoeken uw oogklachten dan ook met veel aandacht. Om de oorzaak van de uveïtis te achterhalen krijgt u een aantal onderzoeken afhankelijk van de aard van uw ontsteking. Daarna krijgt u een persoonlijk behandelplan. Het belangrijkste doel van de behandeling is om blijvende schade aan het oog te voorkomen. Een uveïtis kan een verschijnsel zijn van een systemische ziekte. Dit is een ziekte die een aantal organen en weefsels, of het hele lichaam beïnvloedt. Daarom werken wij ook nauw samen met andere medisch specialisten en krijgt u soms van ons ook een verwijzing naar de internist, immunoloog, longarts of reumatoloog.
De behandeling van uveïtis bestaat uit medicijnen. Deze kunnen de ontsteking of de pijn verminderen.
Oogdruppelen
U krijgt medicijnen in de vorm van oogdruppels: corticosteroïden, om de ontsteking in het oog te remmen en pupil verwijdende druppels, tegen de pijn en om verklevingen van de iris met de lens te voorkomen (of los te maken).
Corticosteroïden, injectie rond het oog
Systemische medicijnen bij uveïtis en scleritis
Onderzoeken
Bij uveïtis is het belangrijk te weten hoe uitgebreid de ontsteking precies is, en wat de oorzaak is. Daarom krijgt u een aantal onderzoeken. Bij sommige onderzoeken gebruiken we pupil verwijdende oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.
Bloedonderzoek
Afhankelijk van de ernst en locatie van de uveitis moet u een bloedonderzoek ondergaan. Hierbij wordt er gekeken naar een aantal infecties, zoals tuberculose en syfilis, en naar aanwijzingen voor eventueel onderliggende auto-immuunaandoeningen.
Afspraak maken of verwijzen
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.