Rode ogen

Heeft u last van een rood oog of zijn beide ogen rood? Meestal is dan uw oogwit rood. Dat komt vaak voor en is in de meeste gevallen onschuldig. Bijvoorbeeld door droge ogen of een allergie. Ook een vuiltje of een gesprongen adertje in het oog kan zorgen voor een rood oog. Verder kan uw oog rood worden door erin te wrijven.

Wat te doen tegen rode ogen?

In de meeste gevallen verdwijnen rode ogen vanzelf. Bij droge ogen kunt u proberen vaker te knipperen. Bij rode ogen door een allergie kunnen verlichtende oogdruppels van de drogist helpen. Maakt u zich toch zorgen over uw rode ogen? Dan kunt u het best even langs uw huisarts gaan. Die kijkt of er meer aan de hand is en kan u als dat nodig is doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Rode ogen met andere klachten

Soms heeft u naast rode ogen, ook last van andere klachten. Zoals tranende ogen, een pijnlijk oog, branderige ogen of wazig zien.  Ook kan het zijn dat u last heeft van het licht of van gezwollen oogleden. Neem dan even contact op met uw huisarts. Er kan dan meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een gedraaid ooglid (ectropion), een oogontsteking als uveïtis of hoornvliesontsteking (keratitis). Maar ook door scleritis en episcleritis. Ook als u contactlenzen draagt en 1 rood oog heeft kunt u het beste contact opnemen met de huisarts om infectie uit te sluiten.

In sommige gevallen is een behandeling in Het Oogziekenhuis Rotterdam nodig. Uw huisarts verwijst u dat geval door.  

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8