Episcleritis en scleritis (uitwendige oogbolontsteking)

Episcleritis en scleritis zijn ontstekingen van de oogbol. Meestal is er sprake van een episcleritis. Hierbij zijn alleen de oppervlakkige lagen (bindvlies en de laag eronder (episclerale lagen)) ontstoken. Episcleritis is over het algemeen een milde, onschuldige oogziekte, die vanzelf overgaat. Soms kan het wel een terugkerende oogontsteking zijn, die behandeling nodig heeft. Bij scleritis is ook de harde oogrok (sclera) ontstoken. Dit kan zowel voorkomen aan de voorkant van de oogbol als de achterkant. Scleritis is een ernstige oogontsteking die gelukkig erg weinig voorkomt, maar die wel altijd behandeld moet worden.

Uveïtis en scleritis

Oorzaken van scleritis of episcleritis

Een (epi)scleritis kan ontstaan door:

  • een infectie door besmetting met een virus, bacterie, schimmel of parasiet;
  • een ontsteking vanuit uw lichaam zelf (een auto-immuunziekte).

Reumatische artritis is de meest voorkomende ontsteking vanuit uw eigen lichaam als oorzaak van scleritis. Daarom is het bij scleritis belangrijk om onderliggende (reumatische) aandoeningen uit te sluiten, en  zal er dus altijd bloedonderzoek plaatsvinden. Sommige andere aandoeningen kunnen belangrijke andere organen aantasten. Wanneer nodig wordt u verwezen naar een reumatoloog of immunoloog voor verder onderzoek.

Symptomen van scleritis of episcleritis

Bij een episcleritis komen de volgende klachten voor:

  • een (gedeeltelijk) rood oogwit;
  • geen of minimale pijn aan het oog;
  • tranende ogen en irritatie aan het oog.

Bij scleritis is de belangrijkste klacht:

  • véél pijn aan het oog, waarvan u in de nacht wakker wordt;
  • gevoeligheid bij oogbeweging of aanraken van de oogbol;
  • diepe roodheid van de oogbol (vaak niet helemaal rondom).

Tip van de oogarts

Bij scleritis is er vaak sprake van extreme pijn aan de oogbol, waar u zelfs ’s nachts wakker van kan worden. Deze pijn is alleen te verlichten door de ontsteking af te remmen met medicijnen. Dit betekent dat u meestal tabletten moet gebruiken die zowel de pijn als de ontsteking bestrijden. Een scleritisontsteking heeft vaak weken tot maanden nodig om tot rust te komen. Heeft u bij een oogontsteking oogdruppels gekregen en draagt u contactlenzen? Gebruik de druppels dan altijd als uw lenzen uit zijn. Een handig moment is ’s morgens voordat u de lenzen in doet en ’s avonds als u ze heeft uitgedaan. U kunt ook gebruik maken van onze handige app OOGdruppelen.

Behandelingen

Episcleritis gaat meestal vanzelf over. De oogarts kan wel oogdruppels adviseren die de klachten verlichten. Scleritis heeft wel behandeling nodig. Het is een oogontsteking die maar bij heel weinig mensen voorkomt. Er worden medicijnen gegeven vergelijkbaar met patiënten met een uveïtis. Onze oogspecialisten hebben veel kennis van medicijnen die helpen bij scleritis. Het Oogziekenhuis Rotterdam doet ook mee aan (internationaal) wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen scleritis. Als er nieuwe medicijnen zijn, zijn onze oogartsen hiervan vaak als een van de eersten op de hoogte.

Bij de behandeling van scleritis worden medicijnen voorgeschreven om de ontsteking te remmen. De oogarts bespreekt met u welk medicijn en welke vorm het beste bij u past.

Oogdruppelen
U krijgt medicijnen in de vorm van oogdruppels die de ontsteking in het oog remmen. Soms krijgt u ook pupilverwijdende oogdruppels voorgeschreven als er sprake is van een bijkomende uveïtis anterior.

Systemische medicijnen bij uveïtis en scleritis

Uveïtis en scleritis zijn oogontstekingen die vervelende klachten kunnen geven. Om schade aan het oog te voorkomen zal de oogarts u medicijnen voorschrijven om de ontsteking af te remmen. De oogontstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben...

Onderzoeken

Om te onderzoeken waar de ontsteking precies zit bekijken onze specialisten uw oog heel precies. Bij sommige onderzoeken gebruiken we pupilverwijdende oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Voorsegmentfotografie
Met een speciale fotocamera op een spleetlampapparaat worden foto’s van alle delen van uw oogwit gemaakt. Hiermee kunnen we de ontsteking beter vastleggen en volgen. Hiervoor zijn geen druppels nodig.  

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

10 gespecialiseerde oogartsen en 5.425 polikliniekbezoeken in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda